
Velsmakende menyforslag til uke 13
Publisert: 21. mars. 2025
Helle Berger
Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Helle Cecilie Berger som har komponert menyen.
Håper du ser én eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Rester av ribbesylte
- Laksemousse
- Brokkolisalat
- Rømmevafler
- Hønsesuppe
- Blodpudding
Ukas restemat: Rester av ribbesylte
Det er fortsatt mulig å gjøre et godt priskupp med å kjøpe norsk svineribbe. Denne oppskriften på ribbesylte kan du bruke til en herlig middag og restene til pålegg i en lefse. Sammen med ribbesylte, kan du fylle lefsa med rødbetsalat eller surkål av kålrot.
Ukas fiskerett: Laksemousse
En smakfull forrett eller lett middag som tradisjonelt har vært laget til finere anledninger. Fyllet smaker helt fantastisk godt, med laks, dill og reker, rørt sammen i en blanding med creme fraiche og majones.
Serveringstips
Lager du moussen i brødform kan den skjæres i skiver for servering. Anrett på en tallerken med litt salat, sitron eller dill. Litt rogn, for eksempel fra ørret. En enkel dressing av rømme, sitron og urter passer også bra til.
Ukas vegetar: Brokkolisalat
Da jeg kom over denne salaten på Norsk Tradisjonsmat, var jeg solgt. Smakene i brokkolisalat passer så godt sammen. Brokkoli, solsikkefrø og rosiner, røres inn i en kremet creme fraiche-dressing.
Brokkolisalaten står seg godt som en middagsrett med en deilig brødskive til. Den kan også være tilbehør til en middagsrett.
Ukas kaffemat: Rømmevafler
På tirsdag feirer vi den store vaffeldagen. Vi har funnet frem en gammel oppskrift fra Dovre med sprø og syrlig rømmevafler. Her er det også mulig å bruke rester av rømme, fløte, melk og creme fraiche i røra.
Ukas suppe: Hønsesuppe
Norsk Tradisjonsmat rommer også mattradisjoner fra våre nasjonale minoriteter: kvener/norskfinner, jøder, skogfinner, romer og romanifolk/tatere.
Denne uka frister vi med jødisk hønsesuppe med deilige rotgrønnsaker. Hønsesuppe er en jødisk favoritt som serveres på sabbat og andre fester. Hver familie har sin egen oppskrift.
Ukas søndagsmiddag: Blodpudding med rosiner
Blodmat har lange tradisjoner mange steder i landet. Det var høytidsstund hos mine besteforeldre når blodpudding stod på menyen.
I denne oppskriften fra Nordland er det mange gode ingredienser, havregryn, rugmel, rosiner og nellik. Frossent blod får du kjøpt i velassorterte matbutikker.
Blodpudding kan serveres med stekt flesk og kålstuing, eller med tyttebær og sirup.
Nyt maten?