close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Inspirerende menyforslag til uke 7

Denne uka kan vi friste med deilige, varmende gryter med fisk, høne og lever. Til dessert har vi tropiske aroma og havrevafler.

grønnsakssuppe
havre
hønsefrikasse
kake
klot
mølje
tropisk aroma
ukesmeny
vaffel
today Publisert: 06.02.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Borghild Strekerud som har komponert menyen.

Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Levergryte
  • Hønsefrikassé
  • Kokt skrei med lever og rogn
  • Grønnsakssuppe med klot
  • Tropisk aroma kake
  • Havregryns vafler

Ukas restemat: Hønsefrikassé

I hønsefrikassé kan du tilpasse restene du har i kjøleskapet. Du kan for eksempel erstatte hønsekjøttet med kalv eller lam. Beregn i så tilfelle 1 kg kjøtt. Eller du kan bruke grønnsaksrester.

 


Ukas fisk: Kokt skrei med lever og rogn

Mølje, kokt fisk med lever og rogn, har gått fra å være husmannskost til å bli festmat. Skreien er på sitt beste nå, så jeg anbefaler å lage mølje med skrei. Å spise nytrukket mølje med lever og rogn, mens du skuer over havet i Vesterålen, er et minne for livet.  Oppskriften finner du her.

mann på torskefiske

 


Ukas vegetar: Grønnsakssuppe med klot
Oppskriften på denne retten ble funnet igjen i en gammel kokebok på Eidsvoll og stammer fra begynnelsen av 1900-tallet. Den er lett å lage og det skal brukes lett tilgjengelige grønnsaker i den. Her kan du også avvike fra oppskriften og bruke opp rester av grønnsaker.

Ukas kjøttmiddag: Levergryte 
På et skolekjøkken på 1960-tallet lærte Ingeborg Herstad å lage levergryte. Med noen justeringer på sausen, forteller hun at levergryta ble en favoritt i familien. Her kan du servere med poteter og gulrøtter eller rotgrønnsaker.
Levergryte Kyllingryte

Ukas smårett:  Havregrynsvafler
Dette er en oppskrift som har gått i arv i flere generasjoner. Om du tilsetter litt mindre sukker kan du bruke vaflene som erstatning for brød med ost og skinke/ brunost eller stekte rotgrønnsaker med rømmedressing. Smaker kjempegodt!

Ukas kake: Tropisk aroma
Tropisk aroma er en av våre klassiske sjokoladekaker – og har en herlig smak av muskat, kanel, kaffe og sjokolade.
Fra boka "Ta kaka"

Tropisk aroma fra boka «Ta kaka»

Tips!

Dette er en forenkling av måten å lage Tropisk aroma på. Om du ønsker å lage kaka på tradisjonelt vis, tar du 1/3 av deigen og har 2 ss kakao og 1 ss vann i og steker denne røra for seg i ca. 15 minutter. Den lyse røra steker du i ca. 30 minutter. Den lyse bunnen deler du i 2 og legger kaka sammen med sjokoladeglasur mellom lagene. Den mørke bunnen skal være i midten.

Fra boka «Ta kaka», skrevet av Åse Kongsvik, Kari Støfringsdal og Heidi Brunstad-Øyehaug.

Vel bekomme!