close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Monica Friedrich Johannessen

Grønnsakssuppe med klot

Gammel oppskrift som er like god i dag.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 1 timer
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 150 g gulrot
  • 150 g kålrot
  • 150 g hodekål
  • 50 g sellerirot
  • 14 stk purre
  • 1 l kraft/buljong
  • 1 ts salt
  • 1 stk egg (til klot)
  • 2 dl kraft/buljong (til klot)
  • 1 ts kardemomme (til klot)
  • 1 ts salt (til klot)
  • 12 ts sukker (til klot)
  • 250 g hvetemel (til klot)
  • 5 dl kraft/buljong (til koking av klot)

Fremgangsmåte

Klot

  1. Kok opp 2 dl kraft og tilsett sammenpisket egg. Tilsett kardemomme, salt, sukker og hvetemel. La røra svelle ca. 1/2 time.
  2. Kok opp 5 dl kraft. Form klota med ei teskje i hånda. Ta teskjea i kokekrafta mellom hver klot, slik at de slipper teskjea lett. La klota trekke ca. 10 minutter i krafta.

Suppe

  1. Vask og skrell grønnsakene, kutt dem i små terninger eller strimler. Legg grønnsakene i kokende kraft/buljong og kok dem møre. Legg klota i suppa før servering.

Serveres med flatbrød eller rundstykker til.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Unni Weng i Eidsvoll Bygdekvinnelag. Laget har kåret grønnsakssuppe med klot, til Eidsvolls tradisjonsmatskatt med følgende begrunnelse:
– Suppa passer godt inn i nyere tid.
– Det er lett tilgjengelige råvarer.
– Suppa er lett å lage.
– Utgangpunktet for oppskrifta er funnet i ei håndskrevet kokebok fra begynnelsen av 1900-tallet hos Bente Tømte på Dokken.
– Æresmedlem i Eidsvoll Bygdekvinnelag Ingrid Grue har gitt oss oppskrift på klot.