Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Monika Frisvold Vågan som har komponert menyen.
Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Arme riddere
- Fiskegrateng
- Ertekarbonade
- Kjøttpudding med kålstuing
- Klippfiskboller
- Semulegrynkake
Ukas restemat: Arme riddere
Etter helgen hender det at vi har et overskudd av brød. Da passer det med arme riddere. Min mamma laget ofte dette. Ingen ting er bedre når vi som barn var ute og lekte, og kom inn til varme arme riddere.
Ukas fisk: Fiskegrateng
Når vi har fisk til midden, fersk eller salt, blir det ofte rester. Min oppfordring er å legge restene i fryseren. Det er ypperlig til fiskegrateng. Eller så er det bare å følge med på gode tilbud, og kjøpe fisk fersk som frossen. Her er oppskriften på fiskegrateng.
Serveringstips
Server gratengen med kokte gulerøtter eller råkostsalat og kokte poteter. Litt smeltet smør med gressløk i er nydelig til.
Ertekarbonaden er knallgodt som en vegetarrett. Jeg anbefaler å bytte ut erter med bønner. Det er proteinrikt! Slå deg løs og løft gjerne smaken på veggiskarbonadene med mer krydder.
Kjøttpudding er noe du kan lage og ha i fryseren til travle arbeidsdager. Serverer med kokte poteter til. Tilbehør kan være hjemmelaget ertestuing, kålstuing eller norske grønnsaker.
Oppskrift: ertestuing
1 pakke tørkede erter
2 ss smør
1 ts salt
1 ts sukker
- Legg ertene i en bolle med rikelig vann over natten.
- Ha ertene i en kasserolle og hell på vann slik at ertene er dekket. Ikke bruk for mye vann, men la vannet koke inn. Blir det for tykt, spe med mer erter. Kok til ertene blir myke,
- Tilsett smør, salt og sukker. Rør godt.
- Blir ertestuingen for tykk, spe med vann.
Når ertestuingen blir avkjølt kan den fryses.
Semulegrynkake er fantastisk sammen med pisket krem og frisk frukt.
Vel bekomme!