close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Uke 10 2025

Inspirerende menyforslag til uke 10

Vi har en uke fylt med merkedager: fiskens dag, feitetirsdag og askeonsdag. Vi markerer dem alle med fisk i terteskjell, raspekaker og ballsup fra Stadsbygd.

today Publisert: 25.02.2025
create Forfatter: Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Anne Drugli som har komponert menyen.

Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Fisk i terteskjell
  • Raspekaker
  • Ballsup fra Stadsbygd
  • Ferskost fra Kjose
  • Sviskegrøt
  • Blomkål med hvit saus og flesk

Ukas restemat/fiskerett: Fisk i terteskjell

Dette er en klassiker som har fulgt oss fra 1950-tallet og oppover. Kanskje litt glemt de siste tiårene. Fisk i terteskjell er en rett som hinder matsvinn, derfor syns vi det er vel verdt å ta den fram igjen. Har du rester av fisk og skalldyr eller erter, er det bare å bruke dem her.

 


Feitetirsdag: Raspekaker

Raspekaker er et godt eksempel på at kjært barn har mange navn. Bare i Sogn og Fjordane kan de gå under navnene klubb, aukar, raspeballer, kumler eller kompar.

Raspekake har vært tradisjonell mat på feitetirsdag flere steder i distriktet. Fra Jølster, hvor denne oppskriften er fra, blir det sagt at det skulle være salt grisekjøtt og flesk til kakene på denne dagen.

raspeballer med tilbehør på tallerken


Ukas vegetar: Ballsup fra Stadsbygd

Her er versjon av retten potetball fra Indre Fosen i Trøndelag. Oppskriften kan lages som en velsmakende vegetarrett.

klotvelling i skål

 


Ukas smårett: Ferskost fra Kjose

Denne uka foreslår vi ikke mindre enn to vegetarretter. Hjemmelaget ferskost kan du smake til med din egen krydderblanding. Her følger et forslag på hvordan du kan gjøre det. Osten smaker godt på hjemmelaget brød eller flatbrød.


Ukas dessert: Sviskegrøt

Skulle du i bryllup på 1800-tallet, var sviskegrøt en typisk dessert. Sviskegrøten har heldigvis aldri gått av moten og passer godt til middagen på lørdag eller søndag.

 


Ukas søndagsmiddag: Blomkål med hvit saus og flesk

Blomkålen er forkledd i en symfoni av fiskepudding, egg og flesk. Krydderblandingen med gressløk og muskat utgjør prikken over i’en.

Her er oppskriften.

 

Nyt maten😋