Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen fristende menyer av tradisjonsmat. Denne uken er det Anne Drugli som har komponert menyen.
Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:
- Fisk i terteskjell
- Raspekaker
- Ballsup fra Stadsbygd
- Ferskost fra Kjose
- Sviskegrøt
- Blomkål med hvit saus og flesk
Ukas restemat/fiskerett: Fisk i terteskjell
Dette er en klassiker som har fulgt oss fra 1950-tallet og oppover. Kanskje litt glemt de siste tiårene. Fisk i terteskjell er en rett som hinder matsvinn, derfor syns vi det er vel verdt å ta den fram igjen. Har du rester av fisk og skalldyr eller erter, er det bare å bruke dem her.
Feitetirsdag: Raspekaker
Raspekaker er et godt eksempel på at kjært barn har mange navn. Bare i Sogn og Fjordane kan de gå under navnene klubb, aukar, raspeballer, kumler eller kompar.
Raspekake har vært tradisjonell mat på feitetirsdag flere steder i distriktet. Fra Jølster, hvor denne oppskriften er fra, blir det sagt at det skulle være salt grisekjøtt og flesk til kakene på denne dagen.
Ukas vegetar: Ballsup fra Stadsbygd
Her er versjon av retten potetball fra Indre Fosen i Trøndelag. Oppskriften kan lages som en velsmakende vegetarrett.
Ukas smårett: Ferskost fra Kjose
Denne uka foreslår vi ikke mindre enn to vegetarretter. Hjemmelaget ferskost kan du smake til med din egen krydderblanding. Her følger et forslag på hvordan du kan gjøre det. Osten smaker godt på hjemmelaget brød eller flatbrød.
Ukas dessert: Sviskegrøt
Skulle du i bryllup på 1800-tallet, var sviskegrøt en typisk dessert. Sviskegrøten har heldigvis aldri gått av moten og passer godt til middagen på lørdag eller søndag.
Ukas søndagsmiddag: Blomkål med hvit saus og flesk
Blomkålen er forkledd i en symfoni av fiskepudding, egg og flesk. Krydderblandingen med gressløk og muskat utgjør prikken over i’en.
Her er oppskriften.
Nyt maten😋