close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Tradisjonsmatbøker fra Norges Bygdekvinnelag

Både lokallag og fylkeslag i Norges Bygdekvinnelag har i mange år samlet oppskrifter og gitt ut bøker og hefter om tradisjonsmat fra sitt område.

today Publisert: 31.05.2017
create Forfatter: Gunn Sørum

I denne oversikta finner noen av de mange bøkene og heftene som lokallag, fylkeslag og sentralleddet i Norges Bygdekvinnelag har stått bak eller bidratt til. En del av bøkene er fortsatt i salg direkte fra lokal- og fylkeslag, mens andre er mindre tilgjengelige. Nasjonalbiblioteket har digitalisert en stor mengde norske bøker. En del av disse er fritt tilgjengelige, og kan leses i Nasjonslbibliotekets digitale samling. I de tilfellene det gjelder, har vi lagt inn lenke til bøkene i digitalisert utgave.

Oversikta er ikke komplett – det finnes mange små og store utgivelser som ikke har kommet med her. Er du aktiv i et bygdekvinnelag og savner utgivelser fra ditt lag? Eller har du liggende ei bok eller hefte fra tilbake i tid som du syns vi burde vite om? Send en e-post til post@norsktradisjonsmat.no og si i fra – det setter vi pris på!


Landsdekkende


Akershus


Aust-Agder

  • Gårdsmat fra bakerovn. Aust-Agder Bygdekvinnelag, 1999
  • Gamle matoppskrifter og matskikkar frå Valle. Valle Bygdekvinnelag, 1982
  • Tradisjonsmat frå Valle – Valle Bygdekvinnelag 2006

Buskerud

  • Tradisjonsmat og kultur i Sigdal og Eggedal. Redaksjon: May-Britt Dannemark, Johnny Trasti og Britt Kåsin. Folkemusikksenteret i Buskerud i samarbeid med bondekvinnelaga i Sigdal og Eggedal, 1999
  • Tradisjonskost fra Ringerike. Redaksjon: Kari Bøhn, Anne H. Gylseth, Else Hval, Bjørg Opdal, Gerd Strande Buskerud Bygdekvinnelag, 1996
  • Hallingkost og gamle skikkar frå ÅlRedaksjon: Lise Laa og Ellen Bang. Ål Bygdekvinnelag, 1989

Hedmark

  • Tradisjonsmat. Redaktør Sigrid Vaagen Bryn. Trysil Bygdekvinnelag/Trysil-forlaget, 2015
  • Rabarbraoppskrifter. Hodalen Bygdekvinnelag, 2001
  • Rendalskost. Ytre Rendal Bygdekvinnelag og Skaugum-forlaget, 1995
  • Hårdaskost og hærdasmat. Gamle matretter fra Hedmark. Redaksjon: Kari Gjestvang, Eva Glorvigen, Brynhild Lervang, Katrine Nybø og Arve Stensrud. Hedmark Bygdekvinnelag, 1980
  • Gamle og nye matoppskrifter fra Narbuvoll og Tufsingdalen. Tufsingdalen Bygdekvinnelag

Hordaland


Møre og Romsdal

  • Den gode smaken – Om bygdekvinner, mat og matkultur frå Møre og Romsdal. Redaksjon: Ellbjørg Reiten, Birgit Kvadsheim og Solveig Linge Stakkestad. Møre og Romsdal Bygdekvinnelag/Abrakadabra forlag, 2004

Nordland


Oppland


Nord-Trøndelag

  • Namdalskost: Tradisjonsmat inn i ei ny tid. Redaksjon: Fred Strømme og Dagfinn Johansen. Ranum Bygdekvinnelag og Olav Duun videregående skole, 2006

Rogaland

  • Et: På kjøkkenet i Rogaland.  Redaktør: Marit Størseth. Boka ble gitt ut i et samarbeid mellom Rogaland Bygdekvinnelag, Rogaland Landbruksselskap, Gladmat, Jærmuseet, Karmsund folkemuseum, Dalane folkemuseum og Ryfylkemuseet. Wigestrand forlag, 2002

Sogn og Fjordane


Sør-Trøndelag

  • Det smaker av tradisjon. Redaktør: Siv Randi Kolstad. Tun forlag i samarbeid med Sør-Trøndelag Bygdekvinnelag, 2006
  • Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal. Orkland Bygdekvinnelag, 2000
  • Tradisjonsmat i Rennebu: Kulturbakgrunn og oppskrifter. Rennebu Bygdekvinnelag, 1997. Ny utgave 2004
  • Oppdalsmat: Gamle oppskrifter. Oppdal Bondekvinnelag, 1974 (2. opplag 1977 og 3. opplag 1979)

Telemark

  • Jordeple og søteple – oppskrifter og tradisjonsstoff. Telemark Bygdekvinnelag, 2011
  • Mat frå Telemark. Redaktør: Bo Lilledal Andersen. Telemark Bygdekvinnelag, 1994
  • Oppskrifter med kinnemjølk/saup. Kviteseid Bygdekvinnelag, 1997

Vest-Agder


Vestfold


Østfold

  • Drikke fra ØstfoldTradisjoner, oppskrifter og viser. Østfold Bygdekvinnelag, 2007
  • Fra Oldemors kjøkken. Mat og tradisjoner fra Østfold. Redaksjon: Astrid Kordahl Mikkelsen og Lillian Ørka. Østfold Bondekvinnelag, 1998
  • Kom og spis! Oppskrifter og tradisjoner fra Spydeberg. Spydeberg Bygdekvinnelag 2005
  • Oppskrifter og råd i krisetider: Minner fra tiden 1940-45. Østfold Bygdekvinnelag 1989
  • Øllebrød og hytteklædd: Oppskrifter fra før fryseboksens tid. Askim Bygdekvinnelag, 2001