close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Rakafisk

Høgtidsmat rik på både smak og tradisjoner etter oppskrift fra Sigdal.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Vanskelig
  • timer 60 minutter
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

Fremgangsmåte

Fjellaure (fjellørret) er best til rakfisk. Ta ut blodranda, vask og tørk fisken godt. Legg den lagvis i en avlang butt.

Lake og lagring

Kok lake av 6 liter vann, 1 kg grovt  salt og 1 spiseskje sukker. Avkjøl laken og hell den over fisken så den dekker helt. Legg press på.

Fisken skal stå i 6-8 uker. Innsenderen av oppskriften foreslår at det skal et tynt mugglag over hele toppen av laken. Smak på fisken. Hvis den er passe rak, byttes det lake for lagring. Fisken skal igjen vasker og tørkes godt før den legges i oppbevaringslaken som lages av 8 liter vann, 1 kg grovt salt og 1 spiseskje sukker (hvis fisken er hard).

Servering

I Sigdal ble det ofte bedt inn til rakafisklag rundt juletider. Fisken blei da brukt ved siden av mandelpoteter, meierismør, flatbrød, øl og akevitt. Mange bruker også rakafisken til lefsekling, og noen bruker den som pålegg på brød.

Rakafisk kan også legges ned av røye, regnbueørret og sik.

Obs! For å unngå botulisme eller andre alvorlige sykdomsutbrudd må du sørge for at du har tilstrekkelige kunnskaper om rakingsprosessen og risikofaktorene ved raking før du lager rakfisk selv. Det er avgjørende å bruke gode råvarer, ha god hygiene, god kontroll på lagringstemperaturen og bruke tilstrekkelig salt.

 


place
Buskerud

Rettens opphav

Denne oppskriften er hentet fra boka "Tradisjonsmat og kultur i Sigdal og Eggedal" utgitt av Folkemusikksenteret i Buskerud med bl.a. bygdekvinnelagene i Sigdal og Eggedal i 1999.
I boka kan vi lese at rakafisk og lefsekling var høgtidsmat, men somme steder der de hadde rikelig, brukte de rakafisk og flatbrød til førdugurd.
Ved innoset i Soneren var det et rikt ruslingfiske de fleste høstene, der blei det tatt opp i tønnevis med fisk. Mye av fisken raka de. Det var en lettvint konserveringsmåte: etter at fisken var rista, la de den i saltlake så sterk at ei potetskive ville danse opp og ned i den. I eldre tid vaska de ikke fisken før de la den i laken, men da blei det ei unødig sterk lukt av den. Seinere blei det vanlig å vaske den og ta bort blodranna etter ryggen før den blei raka. Det tok 10 veker utover høsten før den var ferdig. Om sommeren tok det ikke så lang tid.