Mammas gomme
Gomme er et tradisjonelt søtlig pålegg med kardemomme og kanel. Denne varianten kommer fra Mo i Rana.
Lett
20minutter
Nordland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 4 l helmelk
- 1 l kulturmelk
- 2 ss (2-3 ss) melk has i slik at ostemassen ikke blir tørr.
- 1 dl sukker - smak til
- 1 ss smør
- 1 ss semulegryn
- 0.5 ts kardemomme
- 2 stk egg
- 1 stk kanel
Fremgangsmåte
Kok opp melken og ha i surmelken. Når melka skjærer seg, tas ostemassen over i en ny kjele.
Ha i melken slik at den ikke blir tørr, så sukker, kardemomme og smør. Kok det hele opp.
Ta den av platen og rør inn eggene og semulegrynen. Rør godt slik at alt blir godt blandet.
Fordel i små bokser eller fat, dryss kanel over. Avkjøles.
Tips
Gomme kan fint fryses.
Smaker fortreffelig bl.a. på nystekte vafler eller på Krinalefse.
Rettens opphav
Mammas gomme er et kjært minne Ellen Øverdal har fra sin oppvekst i Dalsgrenda i Rana, Nordland. Hun forteller at de brukte melk som kom rett fra tanken når de lagde gomme. – Er man så heldig å få melk rett fra tanken, er det en lykke, sier Ellen. Hun bor i dag i Svinndal i Østfold.
