
Nordlandslefse
Tradisjonsrik lefseoppskrift fra Storselsøy. Denne lefsa kalles også "krinalefse".
Brødmat/Bakverk
Middels
3timer
Nordland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 100 g byggmel (til lefsedeig)
- 300 g hvetemel (til lefsedeig)
- 3 dl kulturmelk (til lefsedeig)
- 2 ss olje/smør (til lefsedeig)
- 1 ss sirup (til lefsedeig)
- 0.5 ts hornsalt (til lefsedeig)
- 250 g hvetemel (til rye)
- 2.5 dl melk (til rye)
- 3 stk egg (til rye)
- 2 ts hornsalt (til rye)
- 1 ss potetmel (til rye)
- 1 ss sukker (til rye)
- 1 ss sirup (til rye)
Fremgangsmåte
Lag deigen:
Ha det våte i melet, og elt fort sammen, ellers kan deigen bli seig. Deles ut i emner, bak ut små kaker først, så bakes ut i tynne lefser. Herdes på takke på styrke 4,5 på en side.
Rye til krining
Pisk sammen alle ingrediensene til «rya». Det skal bli lik en tykk grøt. Røra has på lefsene, ca 2-3 ss røre på hver lefse, før man «kriner» (lager mønster i røra).
Stek lefsene i ovnen med grillfunksjon, på omlag 200C° på nest øverste rille. Brunes etter smak. Ha tyngde på de ferdige lefsene etter hvert, ellers bøyer de seg.
Smøres med smør, kanel og sukker, brettes og klippes i trekanter.
Oppskriften er nok til 10 leiver.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Anita Irene Norskott Jensen i Storseløy Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Oppskriften har jeg fått fra min tante, og har bakt den mange ganger opp igjennom årene. Det finnes mange ulike oppskrifter på slike lefser, det spesielle med denne er nok at det brukes mye byggmel. Kaller den også for krinalefse. Vi bruker ett spesialredskap, lefsekrine, for å få det tradisjonelle mønsteret.»