close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Supanesoppa frå Voss

Kraftig kvardagskost frå gammalt - no er den nytta som festmat.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2.5 timer
  • location_on Hordaland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 400 g røykt kjøt
  • 200 g røykt flesk
  • 200 g korv (vossakorv)
  • 112 l vatn
  • 12 l sur mjølk
  • 12 dl mjølk (til jamning)
  • 2 ss toppa skjeer byggmjøl (til jamning)

Fremgangsmåte

  1. Ha kjøt og flesk i ein kjele. Hell på vatn så det dekkar kjøtet og kok opp. Kok i cirka 2 timar. Ha oppi korv mot slutten.
  2. Ha surmjølk i ein kjele. Vermast opp til det brest. Sil av og ta vare på mysa (det rennande).
  3. Lag jamning av søtmjølk og byggmjøl.
  4. Skjer kjøt, flesk og pølse i terninger. Slå kjøttkrafta i mysa til den er passe salt. Ha oppi kjøt, flesk og korv. Ha jamninga – tilpass med mindre eller meir jamning etter kor tjukt du vil ha det. Kok alt i 5-6 minutt.

Ved servering har ein fyrst flatbrødbitar i fatet, så supanesoppa og på toppen gamalost, sirup og brunost. Dette skal ikkje rørast inn, men man tek litt av alt på skeia kvar gong.

Tips!

Nokon brukar og å ha små potebitar i, så det blir litt meir mat.

Når du varmar opp surmjølk til den brest får du ostemasse og myse. Mysa ska brukast i supanesoppa. Av ostemassen kan du til dømes lage ferskost (trykk for oppskrift).


place
Hordaland

Rettens opphav

Dette er ein rett som var mykje brukt i eldre tid, sidan før 1900-talet. Det er god kvardagskost og noko å bia på. I den seinare tid har ymse organisasjoner, helst dei yngre, teke denne retten til bruk som festmat. Oppskrifta er sendt inn av Liv Spilde i Bjørgum Bygdekvinnelag.
I boka "Vossamat" av Eldbjørg Fossgard og Henry Notaker (2007) kan vi lese at navnet er sett saman av to ord: supan og soppa. Supan er ei fellesnemning på suppe kokt av kjøttkraft eller fiskekraft. Soppa er brukt om flatbrødbitar med mjølk oppå (som kalles soll andre stader). Supanesoppa er altså flatbrødbitar med kjøttkraft. Den kan lagast med og utan poteter, og vart nok mykje brukt om våren det byrja å bli tomt i potetlageret.