
Sitronkake
Saftig og god formkake etter gammel oppskrift.
Kaker
Middels
60minutter
Hordaland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 150 g smør
- 300 g sukker
- 3 stk egg
- 1 stk sitron (riv skalet)
- 1.5 dl mjølk
- 300 g kveitemjøl
- 3 ts bakepulver
Fremgangsmåte
- Forvarm omnen til 180 grader.
- Rør smør og sukker til det er kvitt. Tilsett egga, eit om gongen.
- Rør i mjølk, sitronskal og kveitemjøl med bakepulver.
- Hell røra i ei godt smurd form og steik midt i omnen i cirka 45 minutt.
Rettens opphav
Sitron var lenge ansett som en eksklusiv råvare i Norge, men enkelte store gårder hadde egne «orangerier», hvor de dyrket appelsiner og sitroner, noe Christopher Hammer beskrev i sin bok «Norsk kogebog» fra 1793.
Oppskrift på sitronkake finner vi allerede i 1835, i Karen Dorothea Bangs bok «Fuldstændig norsk kogebog til brug såvel i større som mindre husholdninger», men på dette tidspunktet var det langt i fra alle som hadde tilgang til en ovn å steke kaker i.
Denne oppskriften ble sendt inn av Turid Bjørndal til Norges Bygdekvinnelags oppskriftststafett i 2012. Hun hadde oppskriften etter sin mormor, og antok at oppskriften var rundt 70 år gammel.