close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


flatbrød i stabel

Flatbrød

Heimebaka flatbrød er godt til det meste!

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Vanskelig
  • timer 1 døgn
  • location_on Hordaland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg sammalt grov kveitemjøl
  • 12 stk pakke lettkokte havregryn
  • 312 l blanding mjølk/vatn
  • 1 kg sammalt fin kveite

Fremgangsmåte

  1. Kok opp mjøl og vatn og slå den kokande væska over kveiten og havregryna. Lat det stå over natta.
  2. Tilset resten av mjølet til passe deig.
  3. Knå i fin rug på bakebordet. Bruk grynmjøl og fin kveite til utbaking.
  4. Steik på takke.

1 porsjon gir cirka 42 leivar.


place
Hordaland

Rettens opphav

Flatbrød er det «opprinnelige» norske brødet. Går vi riktig langt tilbake ble brødene laget av grovt mel og vann som ble klappet tynt og stekt over bål eller på skiferheller. Gjæret brød var ikke et alternativ av flere grunner. For det første er det ikke gluten i bygg, og dette kornslaget er dermed ikke egna til gjæret brød. I tillegg hadde man ikke ovn til å steke gjærbakst i, og flatbrødet var også svært holdbart, noe som var en viktig egenskap.
Denne oppskriften ble sendt inn av Liv Spilde i Bjørgum Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Hun sier at det er greit å være to personer når man baker flatbrød. Den ene "bakar føre", mens den andre bakar etter og steker. På den måten får man ei koselig pratestund med på kjøpet, og merker ikke at timene går.