
Borghild Strekerud og Tommy Rasmussen
Stekt makrell med agurksalat og nypotet
Stekt makrell kan serveres med agurksalat og norske nypoteter.
Lett
20minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 6 stk makrellfileter
- 1 ss smør til steking
- 7 ss hvetemel
- 1 ts pepper
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
Her viser Borghild Strekerud hvordan steke makrell:
Fremgangsmåte:
Tørk av filetene og skjær 2-3 lette snitt i skinnet.
Lag melblanding. Ha hvetemel, litt salt og pepper i en pose og rist posen lett. Vend makrellfileten i melblandingen. Et tips er å legge filetene på tørkepapir først, da setter melblandingen seg lettere fast. Du kan bytte ut hvetemel med maisennamel som er et glutenfritt alternativ. Du vil da få en enda sprøere stekeskorpe.
Smelt smør i en stekepanne, la det få en lys nøttebrun farge. Legg makrellen med skinnet ned i stekepannen. Stek på middels varme. Er filetene små, stek i 2-3 minutter på hver side. Er filetene større, stek 3-4 minutter på hver side. Snu dem jevnlig i panna. Stek filetene til de får en fin sprø stekeskorpe.
Stekefettet som blir igjen i panna, kan helles over fisken. Du kan også lage en enkel rømmesaus som tilbehør ved å blande en boks med seterrømme i stekefettet i stekepannen og smake til med salt og pepper, og ha oppi litt finhakket gressløk og persille. Eller du kan bruke seterrømme som er tilsatt revet pepperrot, salt og pepper.
Det klassiske tilbehøret er agurksalat, rømme og nypotet. Kokt nykål kan brukes istedenfor agurksalat.
Rettens opphav
Makrell er en sunn og tradisjonsrik råvare som varieres på mange måter.
I våre arkiver har vi i tillegg til oppskrift på stekt makrell, oppskrifter på syltet makrell med pepperrotkrem fra Agder og Østfold, og makrellsuppe fra Agder.
Inspirasjon til å bruke makrell
