Salt makrellsuppe
Nydelig suppe basert på spekemakrell og grønnsaker.
Middagsretter
Middels
1døgn
Aust-Agder
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 50 g smør
- 50 g hvetemel
- 1 l melk
- 1 l fiskekraft
- 150 g selleri
- 1 stk løk
- 4 stk gulrøtter
- 1 stk purre
- 1 stk pastinakk
- 2 stk persillerot
- 2 stk store spekemakrell
- 1 ts hvit pepper
- 1 ss salt - salt etter smak
- 12 stk poteter
Fremgangsmåte
- Salt ned høstmakrell på vanlig måte. La den ligge i saltlake i seks uker til den er speket. Du trenger 2 store spekemakrell til suppa. Vann fisken ut i rikelig vann natten over. Gjør filetene ben og skinnfrie.
- Rør smør og mel i en gryte og spe med fiskekraft. Kok i 5 min. Ha i grønnsakene, og kok dem halvmøre. Ha i melken og smak til med salt og hvit pepper. En fløteskvett til slutt skader ikke.
- Skjær makrellen i fine stykker og legg dem opp på grønnsakene i gryta. Retten trekker ca 10 min før servering.
Poteter serveres ved siden av sammen med godt smør og flatbrød.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Ingjerd Modal i Høvåg Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Hverdagsmat ute på øyene i Høvåg var fisk. Fisken ble tilberedt på mange måter. Lyr og kolje kunne skrapes og stampes til fiskemat, Torsken kunne kokes eller stekes eller strøs på over natta, eller saltes ei uke og tørkes. Spekesild og -makrell, salt torsk, sei og lyr var også å finne i de fleste spiskammer. Folk var flinke før til å variere smaken på fisk. I våre dager er det få som for eksempel lager «Salt makrellsuppe». Det er en delikatesse som gamle folk enda «fyser på». I Høvåg bygdekvinnelag ble «Salt makrellsuppe» foreslått som vårt bidrag til tradisjonsmatnettsida. Vi lagde suppe på tre forskjellige oppskrifter og lagsmedlemmene smakte på alle tre og stemte over den beste suppa. Det var suppa til Klara Arntzen i Skottevig som gikk av med seieren. Så det er hennes oppskrift vi sender inn. Hun var kystkvinne og var gift med fiskeren Georg Arntzen. Hun fikk rikelig anledning til å eksperimentere med fisk og fiskeretter. Hennes fiskekaker var også viden kjent.»