Eplerundstykker
Saftige, deilige rundstykker laget med høstens norske epler.
Lett
20minutter
Telemark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 dl lettmelk eller vann
- 1 stk pakke gjær
- 4 ss olje
- 2 ts sukker
- 1 ts salt
- 1 ts malt kardemomme
- 2 stk epler eller ca 3 dl revet eple
- 2 cl havregryn, lettkokte
- 250 g grov, sammalt hvete
- 700 g hvetemel
Fremgangsmåte
Varm melk fingervarmt. Smuldre gjæren i. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Hev deigen i ca. 30 minutter.
Del deigen i 16 like store emner og bak ut rundstykkene. La rundstykkene heve på bakeplaten til dobbel størrelse.
Pensle dem lett med vann og dryss sesamfrø over.
Stekes på 220 grader i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.
Inspirasjon til å bake med eple
På Norsk Tradisjonsmat har vi mange spennende oppskrifter der det er mulig å bruke høstens norske epler. Liker du kaker eller innbakte epler, kan vi foreslå oppskrifter som eple i slåbrok (med butterdeig), epledumpling, eplesmultringer, eplepai , mors eplekake og saftig kjempegod eplekake.
Vi har også flere gode desserter med epler. Her er noen oppskrifter vel verdt å prøve: epledessert fra Solum, mors lune epledessert og eplegrøt. Epledrikk kan være forfriskende til et måltid. Eplegele kan både passe som pålegg på brødskiva eller som følge til middagen.
Til middag kan kanskje en pizza med eple og elghakk friste?
Rettens opphav
Oppskriften på eplerundstykker er hentet fra boka «Jordeple og søteteple, potet og eple – oppskrifter og tradisjonsstoff».
Boka er utgitt av Telemark Bygdekvinnelag og gjenspeiler tilgang til råvarer og hva man tradisjonelt har laget av matretter i Telemark.

Andre oppskrifter på rundstykker