Eplerundstykker

Eplerundstykker

Eplerundstykker

Saftige, deilige rundstykker laget med høstens norske epler.

eple

frukt

gjærbakst

hvetebakst

rundstykker

Lett

20minutter

Telemark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl lettmelk eller vann
  • 1 stk pakke gjær
  • 4 ss olje
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 2 stk epler eller ca 3 dl revet eple
  • 2 cl havregryn, lettkokte
  • 250 g grov, sammalt hvete
  • 700 g hvetemel

Fremgangsmåte

Varm melk fingervarmt. Smuldre gjæren i. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Hev deigen i ca. 30 minutter.

Del deigen i 16 like store emner og bak ut rundstykkene. La rundstykkene heve på bakeplaten til dobbel størrelse.

Pensle dem lett med vann og dryss sesamfrø over.

Stekes på 220 grader i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.

 

Inspirasjon til å bake med eple

På Norsk Tradisjonsmat har vi mange spennende oppskrifter der det er mulig å bruke høstens norske epler. Liker du kaker eller innbakte epler, kan vi foreslå oppskrifter som eple i slåbrok (med butterdeig), epledumpling, eplesmultringer, eplepai , mors eplekake  og saftig kjempegod eplekake.

Vi har også flere gode desserter med epler. Her er noen oppskrifter vel verdt å prøve: epledessert fra Solum, mors lune epledessert og eplegrøt. Epledrikk kan være forfriskende til et måltid. Eplegele kan både passe som pålegg på brødskiva eller som følge til middagen.

Til middag kan kanskje en pizza med eple og elghakk friste?

Rettens opphav

Oppskriften på eplerundstykker er hentet fra boka «Jordeple og søteteple, potet og eple – oppskrifter og tradisjonsstoff».

Boka er utgitt av Telemark Bygdekvinnelag og gjenspeiler tilgang til råvarer og hva man tradisjonelt har laget av matretter i Telemark.

Boken jordeple og søteple, utgitt av Telemark Bygdekvinnelag

Andre oppskrifter på rundstykker

Oppskrifter med eple