close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


eplegrøt i bolle
camera_alt FOTO: Glassbolle lånt av Magnor Glassverk

Eplegrøt

Enkel og god dessert.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Lett
  • timer 40 minutter
  • location_on Sogn og Fjordane
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 8 stk eple
  • 1 dl vatn
  • 1 ss sukker
  • 1 ts kanel

Fremgangsmåte

  1. Skrell og del opp epla.
  2. Kok eplebitane ilag med litt vatn til dei er møre.
  3. Mos epla lett og smak til med sukker og kanel.

Serverast med mjølk, fløyte eller vaniljesaus.


place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

I boka "Fjordamat" (Kongsvik og Størfringsdal, 2008) kan vi lese at ulike typer fruktsupper og -grøt ble mer vanlig fra slutten av 1800-tallet og utover. Det var på denne tiden husmorskolene kom for fullt i Norge. Mange unge jenter kom tilbake fra husmorskolen med nye impulser og selvskrevne kokebøker som blant annet bidro til å gjøre fruktsupper, kompotter, puddinger og fromasjer mer og mer vanlig.
I Sogn og Fjordane ble det bedre tilgang på sukker etter 1.verdenskrig, og dette ble tatt i bruk i konservering av frukt og bær, men også i ulike fruktdesserter. Slike var mye brukt utover på 1900-tallet, etter hvert også som hverdags-desserter.
Denne oppskriften ble sendt inn av Jofrid Aardalsbakke Djupvik i Årdal og Helgheim Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.