Tips til tradisjonsmat i sommer

Tips til tradisjonsmat i sommer

Tips til tradisjonsmat i sommer

Publisert: 7. juli. 2025

Helle Berger

Borghild Strekerud har dykket ned i vårt rikholdige arkiv av oppskrifter på tradisjonsmat og satt sammen en spennende sommermeny.

Når vi setter sammen menyene våre, er sesongens råvarer vår ledesnor. Vi ønsker å motivere til å spise i sesong og helst mat fra lokalområdet.

Potet- og gulrotgrateng

Potet- og gulrotgrateng er en deilig vegetarrett med sommerens grønnsaker. En grønn salat er supert tilbehør.

Oppskriften kommer fra Telemark. Med ingredienser som potet, gulrot, purre og rømme, kan du fint bruke grønnsaker fra ditt nærområde, hvorhen du bor i landet.

potet- og gulrotgrateng.

Bringebær- og jorbærsyltetøy

Bærene våre bærer med seg smaken av sommer. Kanskje bringebær og jordbær mest av alle.

Sylting av bær er en gammel tradisjon som gir deg muligheten til å bevare bærene gjennom hele vinteren. Samtidig er det lov å tyvstarte på syltetøyglasset. Nylaget syltetøy smaker herlig på nystekt brød.

bringebærsyltetøy i glass

Hedle-hestar

Opphavet til oppskriften på hedle-hestar viser hvordan kunnskapen om tradisjonsmat fulgte med giftermål. Ingeborg Malmin hadde trolig med seg oppskriften fra barndomshjemmet i Klepp til Sandnes da hun giftet seg. Ingeborg døde i i 1939, 69 år gammal. Da hadde hun født 12 barn som kunne ta oppskrift og tradisjon med videre.

Lappene var god mat til arbeidsfolk som dreiv med skuronn, potetopptak, hesjing eller annet onnearbeid. De trengte litt ekstra i en travel hverdag. Ellers ble lappene brukt til kaffemat.

Hedle-hestar smaker godt med smør og brunost. Nykokt eller rørt bringebær- og jordbærsyltetøy smaker fortreffelig på disse lappene.

Blomkålsuppe

Blomkål er en herlig, allsidig grønnsak som passer godt i en velsmakende suppe.

Et tips er å lage en jevning av 50 gram smør og 50 gram hvetemel, og spe med kraften fra blomkålen. Når tykkelse på suppa er slik du vil ha den, kan du smake den til med salt og pepper. Gi suppa et oppkok og legg blomkålbukettene i. Nå er den klar for servering.

Tilbehør til suppa kan være bacon stekt i terninger og krutonger (tørka brødterninger) med krydder.

Slik lager du krutonger:

Skjær brødskiver i små terninger, vend dem i litt olje og det krydderet du ønsker de skal smake. Tørk terningene i ovnen på 80-90 grader til de er gjennomtørket. Vend litt på dem innimellom.

Brokkolisalat

Denne deilige salaten kan brukes som tilbehør til all sommermat. Grillmat, fiskemat eller bare som en god salat med en skive godt brød til.

Brokkolisalat. Deilig tilbehør eller en middagsrett i seg selv.

Fiskesuppe

En klassisk og nydelig suppe med havets frukter etter en oppskrift fra Lindesnes.

Svineknoke med sesongens grønnsaker

Røkt svineknoke er god sommermat. Tilbehøret kan variere etter sesong og årstider.

Hjemmelaget potetstappe og smørstekte grønnsaker smaker godt ved siden av røkt svineknoke. Det samme gjør nykål, sukkererter, brokkoli og gulrot.

Et tips er å smørsteke grønnsakene like før servering. Det smaker fortreffelig.

svineknoke og rotmos på tallerken

Nyt måltidet!