Sjukt god tradisjonsmat i uke 3

Samlebilde av rettene

Sjukt god tradisjonsmat i uke 3

Publisert: 7. januar. 2025

Helle Berger

Vi er en gjeng matelskere som har satt sammen en fristende meny av tradisjonsmat. Håper du ser en eller flere retter du har lyst til å prøve:

  • Vaffel uten egg
  • Fiskekaker fra Nordland
  • Potet- og purreløksuppe
  • Elgkarbonader
  • Risengrynsgrøt med bygg
  • Eplegrøt

Ukas restemat: Vaffel uten egg

I vafler kan mye, forskjellige restemat komme til nytte, inni og oppå. Det morsomme med å lage vafler der restemat er noen av ingrediensene, er at smaken blir forskjellige for hver gang. 

Du kan ta utgangspunkt i denne oppskriften.

Har du rester av rømme, kulturmelk, kesam, yoghurt, cottage cheese – eller lignende? Vafler blir bare bedre med ulike meieriprodukter i røra. Bare erstatt noe av væskemengden i oppskriften med de produktene du har, og prøv deg fram til passe konsistens på røra.

 


Ukas fisk: Fiskekaker fra Nordland

Hvilken fisk du har i fiskekakene, bestemmer du selv. Hyse, lange, sei eller torsk – velg blant dine favoritter.

Disse fiskekakene fra Norland kan du servere  med potet og råkost, i brun saus eller med spagetti til. Eller nystekt på brødskiva.

fiskekaker i stekepanne

Tips: Når du har skjært filet av fisken, skjær så all filet i mindre biter og bland all fileten.  Slik er du sikker på at du får litt av hver type fisk i hver blanding.

 


Ukas vegetar: Potet- og purreløksuppe

På kalde vinterdager smaker det godt med varme oppskrifter som denne.

potetsuppe med purre

 


Ukas kjøtt: Elgkarbonader

Karbonadene blir saftige og smakfulle. Noe av fløten kan byttes ut med melk eller seterrømme for variasjon. Her finner du oppskriften.

 


Ukas grøt: Risengrynsgrøt med bygg

Bygg er urkornet vårt. Bygg er kornsorten som bokstavelig talt har bygget landet vårt. I flere århundrer fram til 1950-tallet brukte vi bygg både som festmat og hverdagskost – som i denne oppskriften på grøt.

Ikke nok med at det smaker godt, det er rene helsekosten også. Bygg er rikt på fiber, mineraler og gunstige fettstoffer.

risgrøt i trebolle

 


Ukas dessert: Eplegrøt

Norske epler er noe av det beste vi vet. Fortsatt er det mulig å bruker vinterepler. De kan brukes i denne  friske og varme desserten som kan serveres med melk, fløte, vaniljeis eller vaniljesaus.

eplegrøt i bolle

 

Kos dere med god mat i uka som kommer.