Tilslørte bondepiker med havregryn

epler

Tilslørte bondepiker med havregryn

En kjappere variant av den tradisjonelle desserten.

Desserter

Lett

15minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 4 dl eplemos eller -syltetøy
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts sukker
  • 2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

  1. Visp krem av fløten tilsatt sukker og vaniljesukker
  2. Legg ingrediensene lagvis i en glassbolle. Start med havregryn, deretter eplemos, og avslutt med krem.
  3. Fortsett å legge lag på lag i bollen. Avslutt med krem, og strø havregryn på toppen.

Serveringstips

Laget på denne måten blir desserten veldig mild. Ønsker man litt mer «snert» på retten kan du brune havregrynene med litt sukker i en varm stekpanne. Avkjøl grynene før du bruker de i retten.

Du kan også lage desserten i porsjonstørrelser, i glass.

Det er raskt og enkelt å lage eplemosen selv. Prøv gjerne denne oppskriften!

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.
Det blir sagt at det var Ivar Aasen som først «oppdaget» tilslørte bondepiker. Ryktene skal ha det til at han var veldig forelsket i en jente som lagde denne desserten, og han fridde mange ganger uten å få ja. En vakker dag tilbød jenta Aasen å smake på søtsakene hennes. Aasen var ikke vond å be, men ble skuffet da han skjønte det var snakk om dessert. Så skuffet at han ga desserten navnet «Tilslørte bondepiker». Siden har dette blitt en tradisjonsrik dessert, i bruk over store deler av landet.

Se også

array(3) {
  ["acf_fc_layout"]=>
  string(16) "related_articles"
  ["title"]=>
  string(8) "Se også"
  ["ids"]=>
  array(3) {
    [0]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(3386)
    }
    [1]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(2407)
    }
    [2]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(3473)
    }
  }
}