close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Singsåslemse

Søt tynnlefse smurt med sukker og smør. Lefse kalles gjerne også "lemse" eller "klenning".

 • local_offer Brødmat/Bakverk
 • local_dining Vanskelig
 • timer 4 timer
 • location_on Sør-Trøndelag
 • favorite_border
  Lagre som favoritt

Ingredienser

 • 300 g lys sirup
 • 1 l kulturmelk
 • 4 ts hjortetakksalt
 • 500 g rugsikt
 • 800 g hvetemel (+ mel til utbaking)
 • 500 g smør (til smurning)
 • 500 g sukker (til smurning)

Fremgangsmåte

Denne porsjonen gir omlag 60 lemser.

 • OBS: Den opprinnelige oppskrifta sier «mel til passe deig», 800 gram mel er et anslag. Hold heller igjen litt på melet. Det er bedre å ha en litt løs deig og heller bruke godt med mel til utbakinga, enn å bruke for mye mel i deigen. Da kan den bli hard og vanskelig å bake ut.

 

 • Tips: I denne oppskrifta foreslår innsender å bruke ei treplate kledd med lerretsstoff. Du kan også bruke andre bakeunderlag, som for eksempel voksduk, ullpapp eller et laken. Du kan lese flere tips om lefsebakst i denne artikkelen: Slik baker du lefse – tips og triks for nybegynnere.

 

1: Lag deigen

Varm sirupen til den er flytende. Bland sammen alle ingrediensene og elt deigen, enten for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ikke elt for lenge, da kan deigen bli seig.

Del deigen i emner på omlag 180-200 gram, alt etter hvor tynn en liker lemsa. Dette er beregna på ei takke på 60 cm i diameter. Bruker du ei mindre takke må emnene være mindre. Det kan være enklere å få en litt tykk leiv pen og uten hull.

2: Utbaking

Bruk «stripekjevle» til hoveddelen av utbakinga, og kjevle fra midten og utover. Helt til slutt kjevles det litt med et «rutekjevle» for å lage mønster i leiven.

Til underlag for kjevlinga kan du bruke ei rund plate som er trekt med lerret, i samme diameter som takka.  Når leiven er ferdig utbakt, rulles den opp på ei «spøe» (også kalt bakstefløy eller bakstepinne»), og rulles av på takka.

3: Steiking

Bruk ganske varm takke, innstilt på omlag 7 av 10, hvis takka har slik innstilling.

Lemsa skal ligge kort tid på takka. Hele steikeprosessen bør ta mindre enn et minutt, men bruk øynene mer enn klokka. Når kanten som ligger ned mot takka er blitt så vidt lys brun, må lemsa snus. På den andre sida må en følge godt med, løfte litt på kanten og se at undersida får lyse brune flekker. Hvis lemsa steikes for lenge blir den tørr. Innsenders mormor sa at lemsa bare såvidt skal «se takka».

Legg leivene under et reint klede med plast over og under. Da holder de på varmen og fuktigheten så er mjuke til de skal smøres.

4: Bløting og smøring

Bland sammen smør og sukker til smurninga.

Leivene må som regel fuktes litt med vann når de skal smøres, enten med en pensel eller en sprayflaske.

Smør på halve leiven og brett den i to. Klipp eller skjær til så kanten blir jevn. Del lemsa i trekanter, 4, 5 eller 6 biter alt etter hvor store biter du vil ha.

I Gauldalen i Trøndelag er det vanlig å servere lemse sammen med gøbb, også kjent som gomme. Gøbb eller gomme kan bety litt ulike ting i ulike deler av landet, enten en kremete masse med egg og sukker i, eller en fastere variant som skjæres med kniv.

På norsktradisjonsmat.no finner du flere varianter av begge deler. For eksempel gomme fra Byneset, eller gubbost fra Sunndalen .


place
Sør-Trøndelag

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Margrethe Sesseng Fløttum fra Singsås i Gauldalen. Dette ei tradisjonell tynnlefse som brukes som festmat, gjerne servert med skiver av gomme, eller «gøbb» som vi sier i Singsås.