close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


melk i flaske

Gomme fra Byneset

Tradisjonsrik festmat fra Sør-Trøndelag.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Sør-Trøndelag
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 6 l melk
  • 1 l kulturmelk
  • 212 dl rømme
  • 2 stk egg
  • 3 ss sukker

Fremgangsmåte

  1. Kok opp melka. Pisk sammen egg, rømme og kulturmelk, og slå dette i melka når den når kokepunktet.
  2. La blandingen stå og trekke til ostemassen skiller seg ut. Ta den opp med sikt. Sil mysen så all osten blir skilt fra, og sett mysen til innkoking.
  3. Mal osten 5 ganger på kjøttkvern eller arbeid den i foodprosessor.
  4. Kok mysen inn til cirka 6 dl. Tilsett osten og sukker og kok til passe fasthet. Du skal se bunnen av kasserollen når du drar ausa gjennom.

place
Sør-Trøndelag

Rettens opphav

Gomme, gumm eller gøbb finnes det mange variasjoner av i Sør-Trøndelag. Ofte ble dette brukt i "beiningskurvene" til bryllup og gravferder. Denne varianten og oppskriften er fra Byneset.
Oppskriften er fra boka "Det smaker av tradisjon" skrevet av Siv Randi Kolstad og utgitt i samarbeid med Sør-Trøndelag Bygdekvinnelag på Tun Forlag (2006).