- Kok opp melka. Pisk sammen egg, rømme og kulturmelk, og slå dette i melka når den når kokepunktet.
- La blandingen stå og trekke til ostemassen skiller seg ut. Ta den opp med sikt. Sil mysen så all osten blir skilt fra, og sett mysen til innkoking.
- Mal osten 5 ganger på kjøttkvern eller arbeid den i foodprosessor.
- Kok mysen inn til cirka 6 dl. Tilsett osten og sukker og kok til passe fasthet. Du skal se bunnen av kasserollen når du drar ausa gjennom.
Gomme fra Byneset
Tradisjonsrik festmat fra Sør-Trøndelag.
local_offer Desserterlocal_dining Middelstimer 3 timerlocation_on Sør-Trøndelag-
favorite_border
Ingredienser
- 6 l melk
- 1 l kulturmelk
- 21⁄2 dl rømme
- 2 stk egg
- 3 ss sukker
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Gomme, gumm eller gøbb finnes det mange variasjoner av i Sør-Trøndelag. Ofte ble dette brukt i "beiningskurvene" til bryllup og gravferder. Denne varianten og oppskriften er fra Byneset.
Oppskriften er fra boka "Det smaker av tradisjon" skrevet av Siv Randi Kolstad og utgitt i samarbeid med Sør-Trøndelag Bygdekvinnelag på Tun Forlag (2006).