close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gryte som damper

Setesdalssuppe (soe)

Setesdalssuppen blir ofte brukt til selskaper og festlige anledninger.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 3 timer
  • location_on Aust-Agder
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg røkt kjøtt av sau eller lam
  • 4 dl gule erter
  • 2 dl hele byggryn
  • 4 l vann
  • 1 stk kålrot
  • 4 stk gulrøtter

Fremgangsmåte

  1. Legg gule erter og bygg gryn i bløt natten over.
  2. Ha fårekjøttet , erter og gryn i en kjele og kok i cirka 2-3 timer.
  3. Kutt opp gulerøttene og kålroten i terninger. Haes i suppen de siste 30 minuttene.

Byglandslefser serveres ved siden av suppen. Fra gammelt av hadde man også komler i suppen.


place
Aust-Agder

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Solfrid Vestrom i Bygland Bygdekvinnelag. Hun skriver:
"Setesdalssuppe ble fra gamelt av laget av sau eller lammekjøtt, og med gulrøtter og kålrot i. Det var det folk flest hadde på den tiden. Nå har den blitt litt "modernisert". Noen bruker røkt svineknoke i og purreløk, selleri og kål. Det ble også brukt komler i suppen. Komler er nesten samme som melboller.