close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjevle på bord

Byglandslefse

Tradisjonelt tilbehør til setesdalssuppe.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Aust-Agder
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l h-melk
  • 250 g smør
  • 4 dl semulegryn
  • 2 kg potetmasse
  • 3 dl ekte rømme
  • 3 kg hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Kok potetene med skallet på, skrell de og mal de når de er varme. Avkjøl.
  2. Smelt smøret i melka og rør i semulegryn til en tykk grøt, avkjøl. Bland så potetmassen og rømme sammen med den tykke grøten. Kna inn hvetemel, kna inn 3-4 emner hvetemel av gangen.
  3. Kjevl så ut tynne lefser, stekes på takke. Dynk med vann når den er lagt på takka og steik fint på begge sider.

Dette er harde lefser som skal bløtes. Smør de med godt smør og brett sammen.

Oppskrift på setesdalssuppe finner du her.


place
Aust-Agder

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Solfrid Vestrom i Bygland Bygdekvinnelag. Hun skriver:
"Setesdalssuppe ble fra gamelt av laget av sau eller lammekjøtt, og med gulrøtter og kålrot i. Det var det folk flest hadde på den tiden. Nå har den blitt litt "modernisert". Noen bruker røkt svineknoke i og purreløk, selleri og kål. Det ble også brukt komler i suppen. Komler er nesten samme som melboller.
Byglandslefse serveres til setesdalssuppe, og er også ofte brukt til gomme/gombe."