
Nadin Martinuzzi/Ren Mat
Slåttegraut frå Morgedal
Festgrøt etter gammel skikk.
Grøt
Lett
30minutter
Telemark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 l mjølk
- 500 g smør
- 1.5 dl rjome
- 1 dl semulegryn
- 0.5 ts salt
- 0 ukjent mjøl til passe tykk graut, kveite eller bygg
Fremgangsmåte
- Smelt smør i en kjele. Ha i mjølk, rjome og la det koke med semule i cirka 10 minutt. Ha i sikta mjøl.
- Når grauten er passe tykk og godt koka, så skal smøret koma så grauten sviv i kjelen.
Vil du vite mer om norske grøttradisjoner? Se denne artikkelen (åpner i ny fane).
Rettens opphav
Dette er ei gammel oppskrift fra Morgedal, og denne typen grøt ble ofte brukt til slåtte-, barsel- eller sendingsgraut.
I tillegg til å være hverdagskost, var nemlig graut også brukt som festmat. Når slåtten var ferdig skulle det feires. Mange steder sa man at grøten skulle «svive i gryta», for grauten skulle være feit og god.
Graut ble også brukt som barselpresang. Grauten hadde man i et grautspann, som gjerne var laga av briskestaver og rosemalt utenpå. Ofte la man først et lag gryngraut i spannet, og deretter et lag rømmegraut. Fettet fra grauten ble fylt på flaske og pakka godt inn ved siden av, for å holde det varmt. Fra Bø i Telemark fortelles det om ei barselkone som fikk 18 spann med graut!
Denne oppskrifta er hentet fra heftet «Mat frå Telemark», utgitt av Telemark Bygdekvinnelag i 1993.