
Grøt med breste
En rett som tradisjonelt ble brukt i travle tider, som i onner, innhøsting og julestria.
Grøt
Lett
20minutter
Buskerud
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 l vann
- 6 dl bygg eller havremjøl
- 2 ts salt
- 1 l søt eller skummet melk
- 4 ss sur melk eller litt eddik
Fremgangsmåte
Grøten: Mjølet drysses i kokende vann. Rør godt og la det koke i 10 min. Tilsett salt.
I travle tider tidligere kokte de så mye grøt at de kunne ha til neste måltid eller neste dag. Grøten ble ofte porsjonert ut på tallerkener til første måltid.
I stedet for å varme grøten på nytt, varma de opp cirka 1 liter søt melk (gjerne skummet) og sprengte den med 4-5 ss sur melk eller litt eddik, slik at ostestoffet kom ut. Dette kaltes «breste», og kunne helles over den kalde grøten til neste måltid.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Olaug Skinnes i Nedre Eggedal Bygdekvinnelag. Hun skriver at en av medlemmene i laget er 90 år. Hun forteller at hun hadde lært dette av sin mor, og sjøl tilberedt og servert grøt med breste i travle tider. Dette var vanlig i Sigdal i eldre tider og fram til våre dager.