
Potetkjeks
Kjeks av poteter ble brukt som kaker under krigen - og ble gjerne kalt "krisemat".
Kaker
Middels
50minutter
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "1"- 6 stk poteter
- 1 dl melk
- 1 ss smør
- 1 dl lettkokte havregryn
- 1 ss byggmel
Fremgangsmåte
- Skrell og kok potetene.
- Lag en løs potetpure av poteter, melk og smør.
- Rør inn havregryn og byggmel.
- Stek gyllenbrune kaker i krumkakejern.
1 porsjon gir cirka 12 kjeks.
Rettens opphav
Potetene var et fast innslag i det daglige husholdet under 2.verdenskrig. De ble brukt i mange varianter, og ofte for å drøye små rasjoner, for eksempel i smør. Poteter ble også brukt for å erstatte mandler som kakefyll, for eksempel i «falsk fyrstekake». Da malte man potetene og smakte til med mandeldråper. Disse potetkjeksene er et eksempel på at poteter ble brukt i bakst, og ble gjerne kalt «krisemat».