Potetkjeks

poteter på bord

Potetkjeks

Kjeks av poteter ble brukt som kaker under krigen - og ble gjerne kalt "krisemat".

Kaker

Middels

50minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

string(1) "1"
  • 6 stk poteter
  • 1 dl melk
  • 1 ss smør
  • 1 dl lettkokte havregryn
  • 1 ss byggmel

Fremgangsmåte

  1. Skrell og kok potetene.
  2. Lag en løs potetpure av poteter, melk og smør.
  3. Rør inn havregryn og byggmel.
  4. Stek gyllenbrune kaker i krumkakejern.

1 porsjon gir cirka 12 kjeks.

Rettens opphav

Potetene var et fast innslag i det daglige husholdet under 2.verdenskrig. De ble brukt i mange varianter, og ofte for å drøye små rasjoner, for eksempel i smør. Poteter ble også brukt for å erstatte mandler som kakefyll, for eksempel i «falsk fyrstekake». Da malte man potetene og smakte til med mandeldråper. Disse potetkjeksene er et eksempel på at poteter ble brukt i bakst, og ble gjerne kalt «krisemat».