
Jon Marius Nilsson
Kamkake
En tradisjonsmatskatt fra Hemnes i Nordland.
Brødmat/Bakverk
Vanskelig
4timer
Nordland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 kg hvetemel
- 0.25 kg grov rug
- 2 l melk (evt. blanding melk/vann)
- 250 g margarin eller smør
- 250 g gjær
Fremgangsmåte
Smelt smør eller margarin i en kjele. Tilsett melk og la deigen nå kroppstemperatur (37 grader). Rør inn gjær.
Tilsett de øvrige ingrediensene og elt til en jevn og smidig deig. Tilsett mer hvetemel om nødvendig. La den heve en halvtimes tid.
Trill ut emner av deigen på størrelse med en kongle. Kjevle ut hvert emne med slettkjevle til de er på størrelse med en stor asjett.
Lag ruter i kakene med kamkak-kjevle. La kakene ligge lunt for etterheving.
Bakes i bakerovn. Vend undersiden på kaka opp, legg den på kamkakspaden og legg den på hella i ovnen. Hvis kaka nå er passe hevet, ovnen er passe varm og ellers alt stemmer, skal kamkaka nå heve seg slik at den blåser seg opp i rutene.
Kamkake
Om Morgen tiilig der Dagen frembød
Fremkom den Kiøgemester og Giæsterne bød
Hin Klinede Lefser og Gomme;
Kam-kager og allehaand krusede Brød
Og store Træskaaler med Hamborger Miød
Vor Quinder de giorde dem tomme
Petter Dass – 1670
Rettens opphav
Denne oppskriften er hentet fra boka Tradisjonsmat fra Nordland som ble utgitt av Nordland Bygdekvinnelag i 2010. I denne boka kan vi lese at kamkake er å regne som «nasjonalrett» i Hemnes kommune, men at det er usikkert hvor gammel tradisjonen er. Petter Dass refererer til kamkake i diktet Nordlands trompet fra 1739.