close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Fin ringakake

Tradisjonsbakst fra Rana.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Lett
  • timer 2 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g hvetemel
  • 100 g margarin
  • 1 ss hjortetakksalt
  • 3 dl melk

Fremgangsmåte

  1. Bland det tørre, smuldre i margarin og spe med melk til deigen blir smidig. Eltes godt. Trilles ut til blyanttykke pølser, rulles til sneglehus og legges på stekeplate.
  2. Stekes midt i ovnen ved 225-250 grader i cirka 25 minutter.

En grov variant av ringakake finner du oppskrift på her.


place
Nordland

Rettens opphav

Til tross for navnet er ikke rengakaka ei kake, men heller en slags brødbakst, som serveres med smør og pålegg. Som pålegg ble det ofte brukt salt kjøttpålegg og ost. Om osten strides de lærde om det skulle være brunost eller gammelost.
Det er vel ingen som vet hvor lenge rengakaka har eksistert som bakverk, men det er sikkert i flere hundre år. Bøndene i Rana dyrket bygg, og dermed kunne man bruke byggmel til å bake rengakake.
Før i tida var rengakaka hverdagkost men i dag blir den som oftest bakt til høytider som jul og påske. Det er et sterkt og tradisjonsrikt bakverk i mange hjem. Rengakaka bakes både som grov og fin. Men i manges øyne er det den grove rengakaka som er den rette. Rengakakene holdt seg godt og var bedre å oppbevare enn gjærbakst.
Det sies også om rengakaka at har du ei kjerring så har du ei oppskrift, har du to kjerringer så har du to oppskrifter.
Denne oppskriften er sendt inn av Rana Bygdekvinnelag til Tradisjonsmatjakten i regi av Norges Bygdekvinnelag i 2017.