close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


mølje i skål
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Bærumsmølje

Mølje er tradisjonsrik julemat flere steder. Her er en variant fra Bærum.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 40 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 112 l god kraft (elgkraft)
  • 1 stk boks sirup
  • 112 dl ribbefett
  • 450 g bacon i terninger
  • 12 ts malt ingefær

Fremgangsmåte

  1. Varm kraften og ribbefettet hver for seg.
  2. Stek baconbitene, og ha disse i ribbefettet.
  3. Varm opp sirupen til den er flytende.

Tradisjonell servering av Bærumsmølje:

Hver og en knuser møljebrød i sin dype tallerken. Husmor står ved bordenden og øser over varm kraft. Husfar bærer tallerkenene rundt.

Varm sirup og varmt ribbefett med bacon blir sendt rundt, og en heller over mølja etter egen smak. Ingefær og salt etter behov. Det er ingefær som skiller Bærumsmølja fra de fleste andre møljetradisjoner.

Oppskrift på Møljebrød til Bærumsmølje (åpner oppskrift i ny fane).


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

I Bærum var det vanlig å spise mølje kl.12.00 på julaften. Mange familier har tatt opp igjen, eller holder fortsatt uavbrutt, på denne tradisjonen.
Oppskriften er innsendt av Trine Amalie Sjøvold, og er basert på oppskrift fra Anne-Lise Holo i Bærum Bygdekvinnelag, som igjen har lært den av eldre bondekvinner i Bærum.
Mølje har vært vanlig flere steder i landet langt tilbake i tid, men navnene varierer; mylja, molje, mello, flettmilje, kjøttmølje og mell. Tillagingsmåten er stort sett lik overalt i landet, men man finner mange variasjoner i ingredienser og tilbehør.