close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Agnes-kake

Agnes-kake

En myk mandelkake med sjokolade og vispet krem.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 50 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 stk egg
  • 125 g melis
  • 125 g mandler
  • 125 g mørk sjokolade
  • 2 ts bakepulver
  • 125 g aprikossyltetøy
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts sukker
  • 2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

  1. Forvarm stekeovnen til 175 grader.
  2. Mal mandlene og sjokoladen i en mandelkvern.
  3. Visp eggedosis av egg og melis. Sørg for at melisen er klumpefri og dryss den forsiktig i eggene mens det vispes. Det er viktig at melisen er blandet godt inn.
  4. Bland mandlene, sjokoladen og bakepulveret, og vend dette forsiktig inn i eggedosisen.
  5. Smør en springform (22 cm i diameter) og hell røren i formen.
  6. Stekes midt i ovnen i cirka 40 minutter. Kakebunnen skal ikke være helt «tørr», men heller litt saftig.
  7. Avkjøl kaken på rist. Løsne den forsiktig med en kniv langs kanten av formen.
  8. Visp krem av fløte, sukker og vaniljesukker.
  9. Flytt kaken over på et fat, og stryk syltetøy over toppen av kaken. Dekk med vispet krem, og riv litt sjokolade over til pynt.

(I kaken på bildet er mandlene i kakebunnen knust i blender. Da får man en litt grovere struktur enn om man kverner de i mandelkvern. Smaken er uansett god!)

Tips!

God kaffe eller te er naturlig følge til denne kaken som har en fyldig sjokoladesmak. Aprikossyltetøyet er en god kontrast, men du kan også bruke en annen type syltetøy.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Denne oppskriften er innsendt av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag. Hun har fått og modifisert denne kakeoppskriften etter en oppskrift av Agnes Melby.
Kaker med mandler i ble tradisjonelt sett på som veldig eksklusive i Norge. I en kokebok fra 1895, skrevet av Henriette Schønberg Erken, står det at " saakaldte krydderier" ikke var noe man tilsatte maten daglig. "Krydder er dyre og forfalskes derfor ofte. Man sikrer sig derimot ved at kjøpe dem hele og selv pulverisere dem". Schønberg Erken omtaler også korinter, sukat, rosiner og mandler som "krydderier" og forklarer at mandler "benyttes hele, støtte eller skaarne i stykker."