
Appelsinkake
Frisk og god kake som er lett å lage.
Kaker
Middels
60minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 150 g smør
- 2 dl sukker
- 3 stk egg
- 1 stk sitron
- 1 stk appelsin
- 3 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 dl melis (glasur)
- 2 ss sitronsaft (glasur)
- 2 ss appelsinsaft (glasur)
- 1 ss mykt smør (glasur)
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Vask sitrusfruktene. Riv skallet og press saften.
- Rør smør og sukker hvitt og porøst. Ha i eggene, ett om gangen, og tilsett revet skall og saft av sitrusfruktene (hold igjen 2 ss sitron- og 2 ss appelsinsaft til glasuren). Sikt sammen mel og bakepulver og bland dette inn.
- Ha røren i en smurt og strødd form, gjerne en randform.
- Stek kaken i cirka 45 minutter. Bruk en strikkepinne e.l. til å kjenne om kaken er ferdig stekt – det skal ikke henge igjen røre på pinnen. Avkjøl kaken.
Glasur:
- Rør sammen melis, mykt smør og saft fra sitrusfruktene til en glatt glasur som helles over kaken. Det er fint å drysse syltet appelsinskall over kaken før melisen stivner.
Rettens opphav
Sitrusfrukter var lenge ansett som eksklusive råvarer for de fleste i Norge, men enkelte store gårder hadde egne «orangerier», hvor de dyrket appelsiner og sitroner, noe Christopher Hammer beskrev i sin bok «Norsk kogebog» fra 1793.
Denne oppskriften ble sendt inn av Mo Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.
array(3) { ["acf_fc_layout"]=> string(16) "related_articles" ["title"]=> string(8) "Se også" ["ids"]=> array(3) { [0]=> array(1) { ["id"]=> int(2360) } [1]=> array(1) { ["id"]=> int(4295) } [2]=> array(1) { ["id"]=> int(356) } } }