Byggrynsgrøt
Byggrynsgrøt er et godt alternativ til risengrynsgrøt. Byggrynene gir grøten en deilig konsistens. Har du grøt til overs, kan du lage byggrynskrem.
Lett
20minutter
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 100 g byggryn
- 5 dl melk
- 4 ss sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 0.5 ts salt
Fremgangsmåte
Bløtlegg hele gryn over natten eller bruk lettkokte byggryn.
Sil av vann, kok opp med melk, sukker, vaniljesukker og salt. Rør godt.
Når det koker, senk temperaturen og la koke i 1 time.
Nytes med sukker, kanel og smørøye.
Tips
Byggrynsgrøt som blir til overs kan brukes til å lage desserten byggrynskrem med rød saus.
Oppskrift byggrynskrem
3-4 dl kremfløte
Pisk fløten til krem og vend inn ønsket mengde kald grøt.
Rød saus
4 dl rød saft
3 dl vann
1 ss sukker
1 ss potetmel
Bland saft og vann. Kok opp. Rør ut potetmel i litt vann. Ta kjelen vekk fra platen. Hell i potetmelblandingen forsiktig mens du rører. Gi den røde sausen et oppkok. Avkjøl, og sausen er klar til servering.
Rettens opphav
I tusenvis av år holdt byggen liv i folk på våre breddegrader. Byggrynsgrøt er en av de eldste matrettene i Norge, og har vært en bærebjelke i kostholdet siden vikingtiden og middelalderen. Ikke før poteten og det ovnsbakte brødet ble allemannseie, fikk den en birolle i kosten. I vårt århundre fortjener byggen fornyet tillit og en mer sentral plass på menyen.
Bygg er full av fiber, antioksidanter, mineraler og B-vitaminer. Bygg fremstår som selve svaret på hva vi skal spise mer av for å holde oss friske. Kostfibret betaglukan reduserer kolesterolet og regulerer blodsukkerstigningen, bidrar til metthetsfølelse og bedre tarmfunksjon. Produkter med minst ett gram betaglukan per porsjon er godkjent for helsepåstanden «senker kolesterolet» på emballasjen.
