
Risengrynsgraut med rømmegrautlokk
Tradisjonsrik graut.
Grøt
Middels
45minutter
Buskerud
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 dl risgryn (grøtris)
- 4 dl vann
- 1 l helmelk
- 1 ts salt
- 2.5 dl seterrømme
- 3.75 dl fløte
- 2.5 dl hvetemel
- 0.5 ts salt
Fremgangsmåte
- Lag risengrynsgraut: kok risengryn i vann i ca. 10 minutter, til vannet er kokt inn. Spe på med melk og kok videre på svak varme til grøten er passe tykk. Rør i grøten hele tiden til den har kokt opp. Smak til med salt.
- Lag rømmegraut: kok opp rømme og fløte under omrøring og la det koke i ca. 15 minutter. Sikt i mel mens du rører, og la grøten koke opp igjen. La den koke til smøret kommer ut på overflaten. Ta bort så mye fett du selv ønsker, og smak grøten til med litt salt.
Fordel risgrøten på antall porsjoner (4) og legg et lokk med rømmegrøt på toppen. Tilsett sukker, kanel og smør på toppen.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Marit Stevning i Flesberg Bygdekvinnelag. Hun skriver:
Her hos oss i Flesberg Bygdekvinnelag har vi en oppskrift på risengrynsgaut med lokk av rømmegraut. Denne oppskrifta har blitt nytta i årtier i våre omgivelser, og brukes også i dag.