Slik lager du en lekker og saftig bladkrans
Publisert: 31. oktober. 2025
Helle Berger
Grunnoppskrift
Når Laila Strand Bugge lager bladkrans bruker hun oppskriften på boller fra Lom:
1 kg hvetemel
0,5 liter helmelk
150 g sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
1 stk egg
50 g gjær
150 g smør i terninger
Slik gjør du det:
Ha alt i en bolle, utenom smør – elt i 15 minutter
Tilsett smør i kalde terninger og elt i 15 minutter.
Hev i 1,5 time. Lag boller eller snurringer.
Etterhev i 1 time eller til du ser at emnene har hevet ferdig.
⏳ Stek på 175 grader i 20 minutter.
Fyll
Til fyllet i bladkringlen lager Laila en smørblanding med ekte smør, kanel og litt sukker. Etter å ha smurt fyllet i den utkjevlede deigen, drysser hun rosiner og hakkede mandler utover.
Langs kortsidene og den ene langsiden av den utkjevlede deigen, smører hun en blanding av egg, med eggehvite og -plomme, og bittelitt salt. Saltet gjør at plommen kommer fint inn i blandingen. På den andre langsiden smører Laila på vann.
Montering
Brett først langsiden med smørsmørning halvt oppå fyllet. Deretter brettes siden med vannsmørning over der igjen.
Legg forsiktig bladkransen på en stekeplate. Lukk så endene slik at fyllet ikke tyter ut.
Bruk saks som dyppes i vann når bladene på kransen skal lages. Klipp lette snitt i kransen. Mellomrommene mellom snittene dyttes lett til annenhver side slik at det kommer en liten åpning der fyllet vises.
Pensle til slutt med eggeblandingen oppå og inn i snittene. Laila har valgt å ha bladkransen uten pynt på toppen, men det er fullt mulig å pynte med strø av perlesukker, mandler eller rosin.
Etter steking
Avkjøl bladkransen på rist. Vent med å skjære i den før den har avkjølt seg litt.