
Blodpudding med havregryn
Tradisjonsrik oppskrift på blodpudding fra Orkdal.
Middagsretter
Middels
2timer
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 7.5 dl skumma mjølk
- 120 g havregryn
- 70 g sukker
- 120 g nyretalg
- 3 ts salt
- 0.3 ts pepper
- 0.3 ts allehånde
- 0.3 ts nellik
- 0.3 ts ingefær
- 200 g kveitmjøl
- 7.5 dl blod
Fremgangsmåte
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Kok opp mjølk, havregryn, sukker og finhakka nyretalg under omrøring. Ta gryta av og sikt med mjøl og krydder, spe så i blodet.
2. Sett gryta over svak varme og rør godt inn til blodet så vidt går sammen og blir mørkt.
3. Hell blandingen i ei smurt brødform. Fyll ei langpanne halvveis med vann og sett brødformen i langpanna.
4. Stek blodpuddingen midt i ovnen i om lag en time.
Server blodpuddingen nystekt med smelta smør, poteter og eplemos, rabarbrasyltetøy eller tyttebærsyltetøy.
Tips
Hvis du bruker varmluftsovn trenger du ikke å steke puddingen i vannbad.
Rettens opphav
Tidligere var det selvsagt at man skulle bruke alle råvarene til fulle, inkludert alle deler av dyret ved slakt. Når man slakta på gården tidligere ble dyret tappa for blod, og det var et stort arbeid å røre i blodkaret slik at blodet ikke skulle levre seg. Det var vanlig å spise blodmat, som blodpudding, blodklubb og blodpølser, i tida rett etter slakting.
Denne oppskrifta er hentet fra heftet «Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal frå vugge til grav» som ble utgitt av Orkland Bygdekvinnelag i 2000.