close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Ulefoss-pølse

Medisterpølse etter gammel familieoppskrift.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Vanskelig
  • timer 9 døgn
  • location_on Telemark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 4 dl melk
  • 1500 g medisterdeig
  • 1 ss salt
  • 1 ss potetmel
  • 1 ts pepper
  • 12 ts malt ingefær
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 5 l vann (lake)
  • 1 kg salt (lake)
  • 125 g sukker (lake)
  • 7 g salpeter (lake)

Fremgangsmåte

  1. Kok opp melken og avkjøl.
  2. Bland medisterdeig med salt, potetmel, pepper, malt ingefær og revet muskatnøtt. Spe med 3-4 dl melk. Det kan kanskje være behov for mer melk – farsen skal være så løs at det er vanskelig å «forme kaker».
  3. Stapp pølser med en pølsestapper. Oppskriftsinnsenderen bruker hylser sydd av gamle laken (sydd så lange som hun ønsker at pølsene skal være, cirka 25-30 cm). Man kan også stappe i tarmer. Knyt hyssing på toppen.
  4. Legg pølsene i lake i 1 uke, som beskrevet under:

Lake og trekking:

  1. Ha alle ingrediensene til laken i en kjele og kok opp. Avkjøl. Ha pølsene i den avkjølte laken i 1 uke.
  2. Lag en blanding av 1 del melk og 1 del vann – nok til at det dekker pølsene – og ha pølsene i blandingen i 1,5 døgn.
  3. Trekk pølsene i varmt vann i 45 minutter – 1 time. Vannet bør ikke koke.

Pølsene kan fryses.


place
Telemark

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Liv Aasmundsen fra Bø. Hun skriver:
"I Aasmundsen-familien har de en medisterpølse, som jeg kaller "Ulefoss-pølse". De gamle i vår familie lagde den til jul. Jeg har alltid sett at de brukte det som pålegg, men så ga jeg oppskriften til noen venner her i Bø. De vannet (kokte) den som vanlig medisterpølse, og brukte det julekvelden. Det er også veldig godt. Jeg lager disse pølsene hver jul - tradisjoner er så viktig!".