
Ulefoss-pølse
Medisterpølse etter gammel familieoppskrift.
Middagsretter
Vanskelig
9døgn
Telemark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 4 dl melk
- 1500 g medisterdeig
- 1 ss salt
- 1 ss potetmel
- 1 ts pepper
- 0.5 ts malt ingefær
- 1 ts revet muskatnøtt
- 5 l vann (lake)
- 1 kg salt (lake)
- 125 g sukker (lake)
- 7 g salpeter (lake)
Fremgangsmåte
- Kok opp melken og avkjøl.
- Bland medisterdeig med salt, potetmel, pepper, malt ingefær og revet muskatnøtt. Spe med 3-4 dl melk. Det kan kanskje være behov for mer melk – farsen skal være så løs at det er vanskelig å «forme kaker».
- Stapp pølser med en pølsestapper. Oppskriftsinnsenderen bruker hylser sydd av gamle laken (sydd så lange som hun ønsker at pølsene skal være, cirka 25-30 cm). Man kan også stappe i tarmer. Knyt hyssing på toppen.
- Legg pølsene i lake i 1 uke, som beskrevet under:
Lake og trekking:
- Ha alle ingrediensene til laken i en kjele og kok opp. Avkjøl. Ha pølsene i den avkjølte laken i 1 uke.
- Lag en blanding av 1 del melk og 1 del vann – nok til at det dekker pølsene – og ha pølsene i blandingen i 1,5 døgn.
- Trekk pølsene i varmt vann i 45 minutter – 1 time. Vannet bør ikke koke.
Pølsene kan fryses.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Liv Aasmundsen fra Bø. Hun skriver:
«I Aasmundsen-familien har de en medisterpølse, som jeg kaller «Ulefoss-pølse». De gamle i vår familie lagde den til jul. Jeg har alltid sett at de brukte det som pålegg, men så ga jeg oppskriften til noen venner her i Bø. De vannet (kokte) den som vanlig medisterpølse, og brukte det julekvelden. Det er også veldig godt. Jeg lager disse pølsene hver jul – tradisjoner er så viktig!».
array(3) { ["acf_fc_layout"]=> string(16) "related_articles" ["title"]=> string(8) "Se også" ["ids"]=> array(3) { [0]=> array(1) { ["id"]=> int(2383) } [1]=> array(1) { ["id"]=> int(1458) } [2]=> array(1) { ["id"]=> int(3606) } } }