Tykklefse fra Eiker

kjevle på bord

Tykklefse fra Eiker

Takkebakst fra Øvre Eiker - fra før krigen.

Brødmat/Bakverk

Lett

2timer

Buskerud

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 dl rømme
  • 2 dl surmelk
  • 2 dl smelta smør
  • 2 dl sukker
  • 2 dl sirup
  • 3 ts natron
  • 8 dl hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Bland alt lett sammen. La deigen stå litt før du begynner å kjevle.
  2. Kjevle ut 1/2 – 3/4 cm tykke leiv, stikk ut lefser med en ring fra et Norgesglass. Stekes på takke.

1 porsjon gir ca. 20 lefser.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Inger Varlo Bergheim i Varlo Bygdekvinnelag. Hun skriver at det er forskjellige navn på denne takkebaksten, som takkekake, tykklefse, platekaku, pletter, sveler, snipp og lapper.