Tinn-lefser

lefse og flatbrød på fjøl

Tinn-lefser

Gode potetlefser, som passer til både saltmat og søtmat.

Brødmat/Bakverk

Middels

2timer

Telemark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 kg poteter
  • 1 ts salt
  • 450 g smør
  • 3 dl fløte
  • 3 dl rømme
  • 1.2 kg kveitemjøl

Fremgangsmåte

Oppskrifta gir omtrent 30-35 lefser

Kok poteter, ta av skallet mens de er varme og mal de på kvern én gang, sammen med saltet. Kna inn smøret og la det stå til neste dag.

Bland inn rømme, fløte og mjøl, og elt deigen godt sammen.

Form deigen til ei pølse og del den opp i like store emner, ca 180 gram. Sett emnene kaldt.

Emnet kjevles ut til en tynn leiv, og stekes på varm takke. Den ferdige lefsa skal ha lysebrune blærer, så den må snues ofte for ikke å bli brent. Sett takka på høy varme – ca 8-10

Den ferdigstekte lefsa legges i klede så den holder seg mjuk.

Smør halve lefsa med smør og brett over, og en brett til, slik at du får fire snipper når du deler med kniv.

Denne lefsa er god å ha til saltmat, for eksempel til rakfisk eller til kalvedans.

Du kan også ha på sukker og ha den som kaffilefse.

Rettens opphav

Oppskrifta er sendt inn fra Tinn Bygdekvinnelag.