close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


svisker i skål

Sviskegrøt

Sviskegraut er god dessert både til kvardag og fest.

Glutenfri
  • local_offer Desserter
  • local_dining Lett
  • timer 70 minutter
  • location_on Hordaland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 200 g svisker
  • 1 l vatn
  • 3 ss potetmjøl
  • 4 ss kaldt vatn
  • 100 g sukker

Fremgangsmåte

  1. Kok svisker og vatn i cirka 1 time.
  2. Ta kjelen av plata. Rør saman potetmjøl og litt kaldt vatn og rør den inn i grauten.
  3. Smak til med sukker.

Serverast med fløytemjølk.


place
Hordaland

Rettens opphav

Rundt 1900 skjedde flere endringer som gjorde at dessert ble mer vanlig å finne på menyen hos folk flest. Komfyren ga mulighet til å bake ting i ovnen, som puddinger og paier. På slutten av 1800-tallet kom husmorskolene for fullt, og mange jenter kom tilbake fra skolene med oppskrifter som bidro til å få fruktsupper, kompotter, puddinger og fromasjer på bordet. Etter 1. verdenskrig ble det også bedre tilgang på sukker. Potetmel og industrielt produsert gelatin, som gjorde dessertlagingen enklere, kom allerede på 1800-tallet, men det tok noe tid før disse for alvor ble tatt i bruk i vanlige husholdninger.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Oppheim og Hauge Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.