close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Spikjefisk (spekefisk)

Godt pålegg etter tradisjonsrik oppskrift frå Fyresdal.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Vanskelig
  • timer 90 døgn
  • location_on Telemark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

Fremgangsmåte

Denne oppskrifta er sendt inn av Bergit Mikkelsen frå Fyresdal. Hun har lært å lage spikjefisk på denne måten av mor si:

Du skal take den finaste auren du fiskar til spikjefiske, det er festmate til jol og då skal det beste fisken brukast. Den alle beste fisken er gjeldfisk på cirka 300-500 gram. Ein gjeldfisk er ein fisk som ikkje skal gyte dette året.
Aller helst skal kjøtet vere raudt, då ser det meire delikat ut.Når du fiskar/håndterar fisken er det viktig at den ikkje kjem kontakt med jord /anna ureint , grunna faren for botulisme.

Vask og kok ei kjeramikk krukke (kokast cirka 15 min). Avkjøl krukka før du har fisken i.

Ta ein fisk, ta ut innmaten, fjern blodranda, vask den godt og fileter den med ein skarp kniv. Beina kan fjernast dersom ein vil det, men det er ikke naudsynlege.

Del fisken opp i passande serveringsstykke.

Ha finkorna salt på ei skål (salt utan jod). Dekk heile fiskestykket med salt. Alle sider skal dekkast med salt. Slå fiskestykket mot kanten av skåla for å bli kvitt overskotssaltet.

Legg fiskestykka i krukka, kjøtside mot kjøtside. Neste lag blir skinnside mot skinnside. Fyll krukka opp, legg eit dobbelt matpapir på toppen. Legg så eit nytt lag med dobbelt matpapir heilt øverst. Dette laget må vere så stort at det går utover kanten for at det ikkje skal kome noko filleskap oppi krukka.

Set på lett press på toppen. Eg brukar eit syltetøyglas med singel i. Presset skal gjere at væska i fisken blir pressa ut og blandar seg med saltet. Deretter trekkjer dette inn atte i fisken og gjer til at den blir «spikja». Oppbevarast kaldt, til dømes i ein kjellar.

Sjå på det med jamne mellomrom, det skal danne seg lake som skal dekke fiskestykka. Dersom det er lite lake kan ein koke ein vanleg saltlake og fylle opp i krukka. Spikjefisken skal stå i 2,5 – 3 mnd. før den er ferdig.

Fiskestykka skal skyllast godt før servering. Er dei for salte må dei vatnast ut. Ein kan «skrape» ut kjøtet og ha det på brødskiva. Smaken skal vere mild og «spekeaktig» med litt smak av fisk «øverst» oppi smakskanten. Serverast på brødskive med godt smør under.


place
Telemark

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Bergit Mikkelsen i Fyresdal Bygdekvinnelag. Ho skriv:
- Noko av den beste jolematen eg veit er spikjefiske. Det er aure som ligg i salt i 3 månadar før han blir bruka som pålegg til jol. Mine formødre hadde alle tilknytning til fiskevatn og denne oppskrifta har blitt gjeve frå mor til dotter gjennom gjennom generasjonar. Det er sikkert fleire som har bruka spikjefiske som jolemate pålegg, men kjennskapet til denne retten er ikkje så utbreidd som kunnskapen om å lage rakfisk.
I min barndom var det litt av jola som kom då mi smaka på spikjefisken for fyrste gong. Mi hadde ein gamal mann ofte på besøk, mor mi laga smørbrød med ymse pålegg m.a spikjefiske. Han forsynte seg godt av brødskivene med spikjefiske, då spørsmålet om kake kom opp, sette han seg godt nedi sofaen og takka nei..”...eg vi`ikkje øydleggje den gode smakjen eg he i munnen ...” sa han.