close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Skjørost

Mild og god ost med lange tradisjoner.

 • local_offer Tilbehør
 • local_dining Middels
 • timer 2 timer
 • location_on Hedmark
 • favorite_border
  Lagre som favoritt

Ingredienser

 • 5 dl skummet kulturmelk
 • 30 l skummet melk

Fremgangsmåte

Beskrivelsen under er slik Gun Kjølhaug lager skjørost på Romsdalsetra i Einunndalen, som du kan se i videoen over. Du kan finne en oppskrift som tar utgangspunkt i kulturmelk kjøpt i butikk her. 

 1. Når jeg har separert, tilsetter jeg 1/2 liter skummet kulturmelk til ca. 30 liter skummet melk i store plastdunker. Dette lar jeg stå i romtemperatur i ca. 24 timer. Jeg bruker pH-papir for å se om det er surt nok (pH-en skal være mindre enn 4,5).
 2. Så har jeg skummamelka over i 20liters kjeler og varmer sakte opp til 45 grader. Setter termometer oppi kjelen for å følge med temperaturen. Jeg bruker minst en time på oppvarminga. Skjørosten blir finere dess lengre tid en bruker på oppvarminga sies det.
 3. Et osteklede legges i en mjølkesil eller i et gammeldags «kjørøll» (trekopp med hull i). Osten tas opp fra mysa med en mjølsikt og over i osteplagget. La mysa renne ut av seg sjøl uten å presse noe.
 4. Skjørosten oppbevares i plastbøtter/begre og må stå i kjøleskap.

Upasteurisert skjørost er holdbar ca. 2uker i kjøleskap. Den kan fint fryses.

Skjørosten er mager og proteinrik. Skjørost og rømme er god sommermat sammen med spekemat og flatbrød. Fersk skjørost er nydelig sammen med litt syltetøy. Skjørost blandet med salt, karve og litt rømme/fløte er godt pålegg både på flatbrød og kakeskive.


place
Hedmark

Rettens opphav

Skjørost var tradisjonell setermat i Østerdalen. I dette området har det vært lang tradisjon for å ha med dyra på setra om sommeren. Skjørosten kunne serveres med søt eller sur melk, tettmjølk eller rømme og sukker. I dag får man kjøpt skjørost på boks fra Røros i velassorterte butikker.