close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Skjørost. Foto: Nadin Martinuzzi
camera_alt FOTO: Nadin Martinuzzi/Ren Mat

Skjørost

Skjørost og rømme med spekemat er god seterkost, perfekt til varme dager.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Lett
  • timer 2 timer
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 10 l skumma kulturmelk

Fremgangsmåte

  1. Ha mjølka i en stor kjele og varm sakte opp til 45 grader. Da vil mjølka skille seg i ost og myse. Mjølka må varmes opp sakte, man bør helst bruke minst én time. Jo bedre tid du bruker på oppvarmingen, jo bedre blir osten.
  2. Ta kjelen av plata og ta ut osten med en hullsleiv eller en melsikt. Legg osten i en sil eller et osteklede og la mysen renne godt av.

Skjørost minner om cottage cheese, men lages med syrnet melk i stedet for søt melk. Hvis du blander inn litt lettvispet kremfløte i skjørosten, blir den mer lik cottage cheese.

Server skjørosten med rømme over. Noen bruker sukker på skjørosten. Fenalår, spekeskinke og morrpølse på flatbrød er godt til.


place
Hedmark

Rettens opphav

Skjørost var tradisjonell setermat i Østerdalen. I dette området har det vært lang tradisjon for å ha med dyra på setra. Det var vanlig å ha kyr som kalvet om våren, og dermed ble det også mye melk når dyra kom på setra. Hvor ofte man ystet ost kom an på hvor mange dyr man hadde og hvor stor ystekjele man hadde. Når det var samlet nok melk til en passe stor porsjon – ofte var det snakk om cirka 100 liter(!) – var det om å gjøre å komme i gang med ystinga. Under oppvarming deler melka seg i ostemasse og myse. Ostemassen ble tradisjonelt brukt til gammelost, knaost og kvitost (avhengig av om man brukte søt eller syrna melk), og av mysen laget man prim eller brunost. Når man lager ost av søtost må man bruke løype for å få melka til å skille seg.
Skjørosten kunne serveres med søt eller sur melk, tettmjølk eller rømme og sukker. I dag får man kjøpt skjørost på boks fra Røros i velassorterte butikker.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Ingunn Bakken til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.