
Rømmegrøt med fisk
Nydelig rømmegrøt servert med fisk.
Grøt
Middels
40minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 l seterrømme
- 1 l helmelk
- 4 dl siktet hvetemel
- 2 ts salt
- 1.5 kg fisk (hel sik eller ørret)
- 3 ss grovsalt
Fremgangsmåte
Et døgn på forhånd:
- Vask og rens fisken. Legg fisken på et fat. Dryss godt med salt inni magen og over fisken. Dekk med aluminiumsfolie og sett kaldt.
Neste dag:
- Start med fisken. Forvarm stekeovnen til 200 grader. Skyll av saltet og pakk fisken i aluminiumsfolie. Legg i langpanne og sett midt i ovnen i ca 45 min. Før servering fjernes skinnet, annrett fisken på et serveringsfat. Istedet for sik eller ørret, smaker det godt med lettsaltet torsk, denne legges i kokende vann i en kjele og trekkes ved 60-80 grader i ca 10 min.
- Kok opp rømme i en aluminiumskjele. Kok videre på svak varme under stadig omrøring. Sikt på og visp inn mesteparten av hvetemelet. La koke og rør forsiktig med ei sleiv til smøret kommer fram. Ta av noe fett til serveringen. Rør resten av hvetemelet inn i grøten og spe litt etter litt med varm melk. La grøten småkoke i 10 min. Rør så ikke grøten legger seg i bunnen. Smak til med salt.
Ved servering slås smøret som ble tatt av oppå grøten. Server med kanel og sukker. Fisk og grøt legges på samme tallerken og spises sammen.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Ingunn Bakken i Hodalen Bygdekvinnelag. Det er kombinasjonen av grøt og fisk som gjør retten spesiell for Nord- Østerdal og Rørostraktene. Rømmegrøt og fisk ble brukt i store selskaper og begravelser. Det er viktig at fisken er godt saltet.