Rakefisk fra Valdres

Rakefisk fra Valdres

Tradisjonsrik konserveringsmetode gir nydelig rakefisk.

Middagsretter

Lett

70døgn

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

Fremgangsmåte

Rakefisk kan en kjøpe fra en lokal rakefiskprodusent eller en kan legge ned ørret som en har fisket selv.

Å legge ned ørret som skal bli til rakefisk krever renslighet. En må unngå å få jord på fisken og den må vaskes i flere vann før en legger den lagvis og på kryss i en butt, krukke eller plastbøtte som er vasket godt.

Vei fisken, mål til 6% av fiskevekten med grovt havsalt og fordel det jevnt, både i buken på fisken og mellom lagene. Fisken skal ligge med buken i været. Har en grov fisk bør saltmengden økes til 7%.

Legg press på fisken. Etterfyll med lake etter et par dager, fordi de øverste fiskene blir liggende fort tørt. Laken består av en neve grovt sjøsalt pr. liter vann. Kontroller at all fisk ligger i lake under hele lagringsprosessen. Etter syv uker i vanlig kjellertemperatur er fisken moden, men den er på sitt aller beste etter ti uker.

Servering av rakefisk

Rakefisk vasket og tatt av fiskeskinn og hode. Ryggbeinet skal sitte i. Deles opp i passe store serveringsstykker. Hele fisken legges på fat. Godt tilbehør er rå løk, rømme, godt smør, potet lefse, mandelpoteter og hjemmebrygget øl til drikke.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Ranheim og Garli bygdekvinnelag v/ Marit Bakke Solhaug.