Fjellaure (fjellørret) er best til rakfisk. Ta ut blodranda, vask og tørk fisken godt. Legg den lagvis i en avlang butt.
Lake og lagring
Kok lake av 6 liter vann, 1 kg grovt salt og 1 spiseskje sukker. Avkjøl laken og hell den over fisken så den dekker helt. Legg press på.
Fisken skal stå i 6-8 uker. Innsenderen av oppskriften foreslår at det skal et tynt mugglag over hele toppen av laken. Smak på fisken. Hvis den er passe rak, byttes det lake for lagring. Fisken skal igjen vasker og tørkes godt før den legges i oppbevaringslaken som lages av 8 liter vann, 1 kg grovt salt og 1 spiseskje sukker (hvis fisken er hard).
Servering
I Sigdal ble det ofte bedt inn til rakafisklag rundt juletider. Fisken blei da brukt ved siden av mandelpoteter, meierismør, flatbrød, øl og akevitt. Mange bruker også rakafisken til lefsekling, og noen bruker den som pålegg på brød.
Rakafisk kan også legges ned av røye, regnbueørret og sik.
Obs! For å unngå botulisme eller andre alvorlige sykdomsutbrudd må du sørge for at du har tilstrekkelige kunnskaper om rakingsprosessen og risikofaktorene ved raking før du lager rakfisk selv. Det er avgjørende å bruke gode råvarer, ha god hygiene, god kontroll på lagringstemperaturen og bruke tilstrekkelig salt.