Mormor si Komla

Gryte som damper

Mormor si Komla

Komla er ein tradisjonsrett i Gjesdal og ellers i Rogaland.

Middagsretter

Middels

3timer

Rogaland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2.5 kg rå poteter
  • 0.5 kg kokte poteter
  • 4.5 dl kveite mjøl
  • 3 dl byggmjøl
  • 3 ts salt
  • 500 g salt sau/lamme kjøtt
  • 1 stk kålrot
  • 200 g bacon terninger
  • 300 g meierismør

Fremgangsmåte

  1. Kok opp kjøttet i rikeleg med vatn. Kan også bruke rester av pinnakjøtt eller fenalår. La det småkoke mens du lager komlene. Smak krafta så den ikkje er for salt.
  2. Skrell og rasp potetene. Bland i mjøl og salt. La røra svelle/kvile i ca 15 min.
  3. Form komlene i handa med ei spiseskei og legg dei i den kokende kjøttkrafta. Kokes 1 time.
  4. Lag stappa kålrot. Stappa den kokte kålrota og ha i meirismør, salt og pepper, eller kok kålrotskiver ilag med komla.

Serveres med smelta smør eller baconsmør.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Margunn Nedrebø i Gjesdal Bygdekvinnelag. Gjesdal Bygdekvinnelag har kåret komla til bygdas tradisjonsmatskatt, og skriver:
«Komla er ein tradisjonsrett i Gjesdal og ellers i Rogaland, torsdag er for mange komledag både heime og på kafeer. Komla kan også kokes på anna salt kjøtt, men i Gjesdal er mest vanleg med salt sau eller lammekjøtt.
Det er eit festmåltid. Ikkje uvanlig at ein ber heim barn og barnebarn på komla, då det er ein rett som er lett og lage i store porsjoner. Komla her er ikkje så fast i konsistensen som mange andre steder i landet.»