close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjøkkenutstyr

Mølsgraut

Mølsgraut er en festgraut som blir brukt til høgtider og festlig lag.

  • local_offer Grøt
  • local_dining Middels
  • timer 8 timer
  • location_on Møre og Romsdal
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 10 l melk
  • 4 dl kulturmelk
  • 3 dl seterrømme
  • 50 g semulegryn
  • 60 g hvetemel
  • 3 dl fløte
  • 300 g sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts salt
  • 1 ts mandeldråper
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g smør

Fremgangsmåte

  1. Kok melken inn til det halve, til fargen er lys brun. Tilsett kefir og rømme for å «sprenge» samtidig som du pisker kraftig i melkeblandingen. Kokes deretter inn til en tykkere masse, cirka 1 time.
  2. Deretter tilsettes sukker, semulegryn og hvetemel som er rørt ut i fløten til jevning. Rør godt for å unngå klumper. Kok grauten ytterligere i minst 20 minutter, gjerne mer, dette kommer an på fargen på grøten og hvor tykk konsistens du vil at den skal ha. Noen tilsetter ikke mer i grauten, i oppskriften vi har tatt med er det også tilsatt krydder.
  3. Smelt smør til å stryke ut over på toppen av grauten i bollen for å unngå snerk, og dryss deretter over kanel, gjerne i et fint rutemønster.

place
Møre og Romsdal

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Ingunn Talgø i Meisingset Bygdekvinnelag.
Mølsgraut er en svært gammel festrett og grauten blir servert til vafler, eller bakels, som vi sier på bygdene på Nordmøre. På Nordmøre ble det også i riktig gamle dager brukt et lag med uspedd rømmegraut oppå, i stedet for smelta smør. Hardkokt egg og rosiner ble også brukt som pynt. Det er mange lokale varianter når det gjelder mølsgraut.