Mølje

Gammelt kjøkkenutstyr

Mølje

Tradisjonsrik mat på juleaftens formiddag i Eikerbygdene.

Middagsretter

Lett

10minutter

Buskerud

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 0 ukjent kraft av kokt kjøtt, rull, ribbe o.l.
  • 0 ukjent flatbrød

Fremgangsmåte

Bryt flatbrød opp i en stor bolle og hell glovarm kraft over, gjerne lagvis, slik at kraften trekker godt inn i flatbrødet – cirka 1-3 minutter. Ha kokende fett over til slutt. Blandes godt.

Dette kan godt gjøres på den enkeltes tallerken. Noen liker litt salt og kvernet pepper over. Severes rykende varm. Det er best å bruke flatbrød uten poteter.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Bakke Bygdekvinnelag. De skriver:
«Eikerbygdene har lang tradisjon med å servere mølje kl.12 på julaftens formiddag. Dette er nok en rett en helst bør vende seg til fra barnsben av, da en er ganske kraftig. Forberedelsen til mølja startet med flatbrødbaksten, som kunne bestå av forskjellige typer mel som byggmel, rugmel og hvetemel. Poteter ble også brukt, men til mølje er flatbrød uten poteter best. Kraften til mølja var koking av sylte og rull, for den skulle være godt krydret. Ellers brukte man det man hadde av kraft fra slaktinga. På Eiker var det også mange som kokte ribba en times tid. Alt kunne kokes opp med litt purre, selleri eller gulrot for å få en friskere smak, eventuell tilsettes litt ekstra krydder. Ribbefett ble så tilsatt forsiktig eller helt over til slutt.Selve tilberedningen foregikk ved at flatbrødet ble delt i mindre stykker og påhelt varm kraft, som måtte være såpass at det trakk godt inn i flatbrødet. Ved siden av ble det gjerne servert øl og akevitt. I dag ser vi at det har blitt populært å invitere til selskapelig møljelag både før og etter jul mange steder. «