
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Mølje
Tradisjonsmat til jul - eller når du vil!
Middagsretter
Lett
5minutter
Buskerud
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 stk møljebrød
- 1 l møljekraft
Fremgangsmåte
- Hell varm møljekraft over møljebrødet. La det trekke 1-3 minutter. Ha på pepper og salt.
Slik lager du møljekraft:
Før var det vanlig å koke opp ribba før den ble stekt i ovnen. Kraften etter ribbekokinga må med i møljekrafta, sammen med all kraft fra koking av juleruller, sylter og annen kjøttmat til julebordet.
Alternativt går det an å koke suppe av storfe/oksehaler og bruke som kraft, gjerne sammen med purre og løk, salt og pepper. Ha gjerne litt nellik, ingefær og allehånde i suppekrafta. Dette var krydder som ruller og sylter allerede hadde i seg, og som derfor satte smak på krafta. Ta litt ribbefett oppi før servering.
Oppskrift på møljebrød finner du her.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Nedre Eiker Bygdekvinnelag.
Mølje ble servert klokka 12 på julaften formiddag i mange bygde i nedre Buskerud. Dette er fortsatt tradisjon på Eiker. Mølje er veldig lokal tradisjonsmat. Det brukes bare opp til Simostranda. I Hallingdal er det for eksempel ingen tradisjon for mølje.