close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


mølje i skål
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Mølje

Tradisjonsmat til jul - eller når du vil!

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 5 minutter
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 stk møljebrød
  • 1 l møljekraft

Fremgangsmåte

  1. Hell varm møljekraft over møljebrødet. La det trekke 1-3 minutter. Ha på pepper og salt.

Slik lager du møljekraft:
Før var det vanlig å koke opp ribba før den ble stekt i ovnen. Kraften etter ribbekokinga må med i møljekrafta, sammen med all kraft fra koking av juleruller, sylter og annen kjøttmat til julebordet.

Alternativt går det an å koke suppe av storfe/oksehaler og bruke som kraft, gjerne sammen med purre og løk, salt og pepper. Ha gjerne litt nellik, ingefær og allehånde i suppekrafta. Dette var krydder som ruller og sylter allerede hadde i seg, og som derfor satte smak på krafta. Ta litt ribbefett oppi før servering.

Oppskrift på møljebrød finner du her.


place
Buskerud

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Nedre Eiker Bygdekvinnelag.
Mølje ble servert klokka 12 på julaften formiddag i mange bygde i nedre Buskerud. Dette er fortsatt tradisjon på Eiker. Mølje er veldig lokal tradisjonsmat. Det brukes bare opp til Simostranda. I Hallingdal er det for eksempel ingen tradisjon for mølje.