- Bland sammen vann, surdeigsstarter og mel. Vent 30 minutter.
- Ha i salt. Vent 30 minutter.
- Brett deigen over seg selv ved å ta tak i ytterkant av deigen og brette den inn mot midten. Vent 30 minutter.
- Gjenta brettingen. Vent 30 minutter.
- Gjenta brettingen. Vent 30 minutter.
- Ha deigen over på kjøkkenbenken og la den hvile der i 20 minutter.
- Brett deigen en siste gang og legg deg over i en melet hevekurv. La den heve i kjøleskapet i minst 8 til 48 timer
- Stek brødet ved 250 grader på et bakestål i 20 minutter med damp i ovnen – gjøres ved å plassere en ildfastform med kokende vann i bunn av ovnen. Fjern dampen og stek videre i 20 min ved 240 grader.
Her er oppskrift på surdeigstarter.
Mating av surdeigstarter før baking
Ta surdeigsstarteren ut av kjøleskapet og tilsett mel og vann.
Eksempelvis:
50g surdeisstarter
50g økologisk hvetemel
50g økologisk svedjerug/rug
125g vann
Bland godt sammen og la surdeigstarteren stå på et lunt sted til den har doblet seg eller består flytetesten. Det kan ta alt fra 4 til 24 timer, avhengig av temperaturen i rommet og hvor lenge siden den er blitt matet sist.